14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCine sunt câștigătorii premiilor "Realizări remarcarbile ale Europei emergente 2022"

Cine sunt câștigătorii premiilor „Realizări remarcarbile ale Europei emergente 2022”

Activitatea fostului ministru de externe britanic Sir Malcolm Rifkind și a regizoarei poloneze Agnieszka Holland este recunoscută în cadrul celui mai recent program de premii „Emerging Europe” (n.r. Europa emergentă).

Două personalități din lumea diplomației internaționale și a filmului au fost desemnate câștigătoare ale premiilor Emerging Europe, Professor Günter Verheugen și Prințesa Marina Sturdza pentru anul 2022.

Premiul Profesor Günter Verheugen, acordat unor personalități din afara Europei emergente care au contribuit la prosperitatea și pacea regiunii, a fost acordat anul acesta lui Sir Malcolm Rifkind, fost ministru de externe al Regatului Unit, în timp ce premiul Prințesa Marina Sturdza, acordat unor personalități din regiune care au contribuit la prosperitatea, știința, cultura și pacea acesteia, este acordat regizoarei poloneze Agnieszka Holland.

Sir Malcolm Rifkind

Sir Malcolm Rifkind, care va vorbi împreună cu Andrew Wrobel de la Emerging Europe la ceremonia de decernare a premiilor de săptămâna viitoare de la Bruxelles, a fost, de-a lungul carierei sale îndelungate și distinse, un prieten convins al țărilor din Europa emergentă.

„Am fost incredibil de emoționat și mișcat să aflu că voi primi acest premiu. Am avut întotdeauna un interes deosebit pentru țările din Europa Centrală și de Est: bunicii mei au părăsit Lituania, pe atunci parte a Imperiului Rus, în 1899. Rădăcinile mele sunt acolo,” a declarat Sir Malcolm.

În calitate de ministru de stat junior în cadrul Ministerului de Externe la începutul anilor 1980, a fost responsabil pentru relațiile Regatului Unit cu Europa Centrală și de Est și cu Uniunea Sovietică, vizitând regiunea în numeroase ocazii – poate cel mai memorabil fiind Polonia în 1984, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai mișcării Solidaritatea (pe atunci interzisă), dar nu și cu liderul țării, generalul Jaruzelski.

Mai târziu, după căderea comunismului, Sir Malcolm a devenit un susținător al expansiunii rapide a Uniunii Europene către est. El a fost implicat în primele etape ale creării pieței unice europene și era conștient de beneficiile pe care aceasta le putea aduce țărilor din Europa emergentă.

În 2014, pe atunci președinte al Comisiei pentru informații și securitate a parlamentului britanic, Sir Malcolm a criticat profund răspunsul occidental discret la invazia Rusiei în regiunile ucrainene Crimeea și Donbas în 2014, avertizând că este necesară introducerea unor sancțiuni economice solide ca mijloc de descurajare.

A fost un punct de vedere premonitoriu: majoritatea factorilor de decizie occidentali sunt acum de acord că, dacă s-ar fi luat măsuri semnificative împotriva Rusiei în 2014, aceasta nu ar fi fost în măsură să lanseze o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Agnieszka Holland

Agnieszka Holland este unul dintre cei mai importanți cineaști europeni. Născută în Polonia în 1948, filmele sale au abordat adesea istoria complexă a Europei, printre care Angry Harvest, Europa Europa și In Darkness, nominalizate la Oscar.

Holland a fost martoră la Primăvara de la Praga din 1968 în timp ce se afla în Cehoslovacia și a fost arestată pentru că a susținut mișcarea disidentă. Ea a descris perioada petrecută la Praga ca fiind „introducerea ei în politică, violență, frumusețe, artă, căsătorie, film și alte arte… tot ceea ce s-a întâmplat după aceea s-a bazat pe această experiență cehoslovacă”.

Și-a început cariera ca asistentă de regie pentru regizorii polonezi Krzysztof Zanussi și Andrzej Wajda, iar prima sa lucrare importantă a fost Provincial Actors, o cronică din 1978 a relațiilor tensionate din culisele unei companii de teatru dintr-un oraș mic, care era o alegorie a situației politice contemporane din Polonia. A câștigat Premiul internațional al criticilor de film la Festivalul de Film de la Cannes din 1980. A fugit din Polonia în Franța în 1981, cu puțin timp înainte de impunerea legii marțiale.

Unul dintre cele mai recente filme ale sale, Mr Jones, lansat în 2019, spune povestea adevărată a unui jurnalist galez care a dezvăluit foametea teribilă din Ucraina în timpul lui Stalin.

Chiar luna trecută, Holland, în calitatea sa de președinte al Academiei Europene de Film, a criticat Festivalul de Film de la Cannes pentru că a inclus un film rusesc, Tchaikovsky’s Wife, în competiția principală din acest an.

Filmul a fost regizat de Kirill Serebrennikov și finanțat parțial de oligarhul rus sancționat, Roman Abramovici.

Premiile Emerging Europe 2022

Premiile Emerging Europe 2022 reprezintă cea de-a cincea ediție a unui program care prezintă cele mai bune realizări din regiune: persoane, organizații publice și private, precum și proiecte și inițiative.

Ediția din 2022 va avea loc la Bruxelles, la 23 iunie.

La începutul acestui an, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost desemnată personalitatea publică a anului de către Emerging Europe pentru angajamentul său față de democrație și statul de drept, precum și pentru lupta împotriva corupției în Republica Moldova.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...
Ultima oră
Pe aceeași temă