Suedia a făcut pași importanți pentru a răspunde la cerințele Turciei de aprobare a cererii de aderare la NATO a Stockholmului, a declarat luni (13 iunie) secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite în Suedia.
Suedia și Finlanda au solicitat să se alăture alianței luna trecută, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Cererile lor s-au confruntat cu o opoziție neașteptată din partea Turciei, care a fost furioasă de ceea ce consideră că este sprijinul suedez al militanților kurzi și de o decizie anterioară de a retrage licențele de export de arme către Turcia, potrivit Reuters.
„Salut că Suedia a început deja să-și schimbe legislația împotriva terorismului”, a spus Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă cu premierul suedez Magdalena Andersson.
Suedia e gata să negocieze cerințele Turciei, schimbând legile împotriva terorismului printr-o nouă înăsprire
Andersson a spus că Suedia și-a schimbat legile împotriva terorismului și este în proces de înăsprire suplimentară.
„ De la 1 iulie vom avea o legislație și mai puternică în ceea ce privește lupta împotriva terorismului. Așa că aici nu există întrebări despre cât de profund vede Suedia chestiunea terorismului și dacă suntem dispuși să contribuim la lupta împotriva terorismului, ” a mai spus ea.
Stoltenberg a mai spus că scopul este ca Suedia și Finlanda să se alăture NATO „cât mai curând posibil” și că este de neconceput ca aliații NATO să nu vină în apărarea Suediei dacă aceasta ar fi atacată.
Turcia vrea ca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO să-i aducă „măsuri concrete” legate de securitate
Turcia nu-şi va da acordul pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO fără să obţină „măsuri concrete” din partea lor privind preocupările sale legate de securitate, a avertizat miercuri un înalt responsabil al preşedinţiei turce, potrivit France Presse.
Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedinţiei turce şi un apropiat al preşedintelui Rece Tayyip Erdogan, a primit delegaţiile diplomatice din cele două ţări trimise în Turcia pentru a încerca să convingă Ankara, care se opune aderării lor la Alianţa Nord-Atlantică.
„Noi le-am spus clar interlocutorilor noştri că procesul (aderării lor la NATO) nu poate avansa atât timp cât preocupările legate de securitate ale Turciei nu sunt satisfăcute, cu măsuri concrete şi într-un calendar stabilit”, a declarat el la finalul celor cinci ore de discuţii, conform agerpres.ro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!