11.7 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăInternaționalParalizia facială a lui Justin Bieber: Ce este sindromul Ramsay Hunt. Are...

Paralizia facială a lui Justin Bieber: Ce este sindromul Ramsay Hunt. Are legătură cu vaccinurile COVID?

O afecțiune rară, numită sindromul Ramsay Hunt, a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce cântărețul de muzică pop, Justin Bieber a anunțat că suferă de această afecțiune și a fost nevoit să își anuleze următoarele spectacole.

Sindromul Ramsay Hunt este cauzat de același virus care provoacă varicela și zona zoster și poate duce la paralizie facială, conform euronews.

Superstarul canadian, în vârstă de 28 de ani, a declarat, într-o înregistrare video pe Instagram, că această afecțiune l-a lăsat în imposibilitatea de a-și mișca o parte a feței. El a demonstrat cum nu a putut să clipească unul dintre ochi și nu a putut zâmbi pe o parte a feței.

„Evident, după cum probabil puteți vedea de pe fața mea, am acest sindrom Ramsay Hunt, care provine de la acest virus care îmi atacă nervul din ureche și nervii faciali și care a provocat paralizia feței mele”, a spus el.

În urma dezvăluirii, unii utilizatori de social media au încercat să facă legătura între această afecțiune și efectele secundare ale vaccinurilor COVID-19.

Iată ce știm despre sindromul Ramsay Hunt, ce îl provoacă, care sunt simptomele și cum poate fi tratat.

Care sunt cauzele sindromului Ramsay Hunt?

Sindromul Ramsay Hunt este cauzat de același virus care provoacă varicela și zona zoster.

După ce varicela dispare, virusul trăiește încă în nervii unei persoane, potrivit Clinicii Mayo. Acesta se poate reactiva în anii următori pentru a provoca zona zoster, care este o erupție dureroasă cu vezicule pline de lichid.

Sindromul Ramsay Hunt este un focar de herpes zoster care afectează nervul facial de lângă ureche. Acest lucru poate provoca paralizie facială unilaterală și pierderea auzului.

Care sunt simptomele?

Există două semne principale ale sindromului Ramsay Hunt, potrivit Clinicii Mayo:

O erupție cutanată roșie dureroasă cu vezicule pline de lichid pe, în și în jurul unei urechi.

Dacă aveți sindromul Ramsay Hunt, este posibil să ai:

  • Durere de ureche
  • Pierderea auzului
  • Zgomote în urechi (tinitus)
  • Dificultate în închiderea unui ochi
  • O senzație de învârtire sau de mișcare (vertij)
  • O schimbare în percepția gustului sau pierderea gustului
  • Gura și ochii uscați

Cum se tratează sindromul Ramsay Hunt?

Pacienții cu sindromul Ramsay Hunt sunt tratați cu medicamente antivirale, precum și cu corticosteroizi, medicamente împotriva anxietății pentru ameliorarea vertijului și analgezice.

Adesea, pacienții se recuperează complet în câteva săptămâni, dacă nu există multe leziuni ale nervului.

Charles Nduka, un chirurg consultant în chirurgie plastică reconstructivă din Marea Britanie și co-fondator al organizației caritabile de sănătate Facial Palsy UK, a declarat pentru Reuters că aproximativ 75% dintre pacienții cu acest sindrom care primesc un tratament precoce, inclusiv steroizi și antivirale, se recuperează complet.

Nduka a spus că a putut vedea semne timpurii „încurajatoare” de recuperare în videoclipul împărtășit de Bieber.

Nici o legătură cu vaccinurile anti-COVID

În urma anunțului lui Bieber, mai mulți utilizatori de social media au făcut legătura între sindromul acestuia și vaccinul anti-COVID-19, susținând că acesta ar fi dezvoltat tulburarea din cauza lui.

Unii au indicat un raport BMJ din Hong Kong intitulat „Sindromul Ramsay Hunt în urma vaccinării cu COVID-19”, însă acel raport a detaliat un singur caz al unui bărbat care a dezvoltat sindromul Ramsay Hunt la două zile după ce a fost vaccinat.

Alții au afirmat, de asemenea, că vaccinul provoacă paralizia Bell.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă a unei astfel de legături.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Între ecrane și rafturi, românii preferă experiența magazinelor fizice

Într-o epocă dominată de click-uri și coșuri virtuale, clasicele cumpărături din magazine rămân aproape de preferințele românilor În ultimii ani, comerțul online a cunoscut o...

Piața muncii în creștere: Aproape 30.000 de joburi noi postate în octombrie

În luna octombrie, platforma de recrutare eJobs.ro a înregistrat aproape 30.000 de joburi noi, marcând o creștere de peste 15% față de luna septembrie,...

Creștere estimată în construcții: șase din zece constructori anticipează avansul afacerilor

Un studiu recent realizat de IBC Focus relevă optimismul în creștere al marilor companii din sectorul construcțiilor, arătând că șase dintre cei mai mari...
Ultima oră
Pe aceeași temă