Premierul Ciucă a ordonat ca personalul din vămile României să lucreze non stop, pentru a descongestiona punctele de trecere a frontierei.
UPDATE 16.00 Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a avut o scurtă vizită la București. Ea s-a întâlnit, vineri dimineață, cu premierul Nicolae Ciucă. Cei doi șefi de guverne au discutat despre deblocarea vămilor.
„În această dimineață, în drum spre Salonic, am participat la reuniunea interministerială a Guvernului Român, la București, care a inclus toate autoritățile competente pentru a găsi soluții la optimizarea traficului, în special de mărfuri de la granița dintre România și Republica Moldova.
Împreună cu omologul meu, premierul Nicolae-Ionel Ciucă, am convenit asupra planului de contingență cu privire la deblocarea situației de la frontierele moldo-române.
Chiar în aceste clipe echipa română a pornit spre vama Albița pentru a se întâlni cu colegii din instituțiile responsabile pentru a stabili măsurile concrete pe care ambele părți trebuie să le respecte”, a anunțat premierul Natalia Gavrilița.
Șefa Guvernului Republicii Moldova s-a întâlnit cu premierul României
Șefa Executivului de la Chișinău s-a oprit la București, în drum spre Salonic (Grecia). Natalia Gavrilița era așteptată la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.
–––––––
Ordinul premierului Ciucă a fost anunțat, vineri, 10 iunie, de purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru. În punctele de frontieră lucrează angajați de mai multe instituții. Printre acestea se numără Vama (subordonată Ministerului de Finanțe), Poliția de Frontieră (subordonată Ministerului de Interne) și ANSVSA (subordonată Ministerului Agriculturii).
Printre cele mai aglomerate vămi se numără cele spre Ucraina și spre Republica Moldova. Explicația acestei situații este creșterea traficului terestru de mărfuri, după ce porturile Ucrainei la Marea Neagră au fost blocate din cauza războiului cu Rusia.
Există și un trafic sporit pe sensul de intrare în România, dinspre Ucraina. De exemplu, doar pe parcursul zilei de joi au intrat în România peste 8000 de cetățeni ai Ucrainei.
La vămile României spre Republica Moldova va fi un singur control
Cu privire la frontiera dintre România și Republica Moldova, cele două țări au convenit să formeze echipe de control comune, pentru fluentizarea trecerii frontierei. Primul punct în care controlul și vămuirea se vor face în echipe comune va fi Leușeni – Albița. Aceasta este în prezent cel mai aglomerat punct de la frontiera comună. Alte vămi foarte solicitate sunt Sculeni și Giurgiulești.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!