Președintele Klaus Iohannis reacționează după apariția în presă a unor prevederi din proiectele noilor legi ale siguranței, care vizează organizarea SRI și SIE. Mai multe ONG-uri, dar și reprezentanți ai magistraților au contestat modificările propuse.
„Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor ’90, când democrația a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituții moderne, europene, care respectă drepturile cetățeanului, însă, în timp, știm că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit un proiect – câte un proiect pe aceste legi. Acuma ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg, este un prim draft, care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament”, a declarat Klaus Iohannis marți, la Buzău.
„Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuția Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute, vor fi modificate. Vor intra în Parlament, unde specialiștii, comisiile de specialitate vor interveni și, sigur, dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi corectate. Aceste chestiuni sunt, ca să zic așa, self-evidente, nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva”, a adăugat șeful statului.
„Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate, eronată este și scurgerea acestor prime forme către media și, în final, acum am trecut de această fază. Personal, mă voi îngriji ca, acolo unde draftul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre, să fie corectat. Deci aceste îngrijorări, la acest moment, după părerea mea, nu sunt necesare. Atunci când legile vor ajunge în dezbatere publică, sigur, aceste îngrijorări sau unele care mai rămân atunci în picioare trebuie aduse la cunoștința legiuitorilor, pentru a putea fi corectate. Deci este un demers natural și, în final, îmi doresc tare mult să avem pe domeniul securității naționale o legislație modernă, care răspunde întrebărilor care vin și din societate, și din domeniul instituțiilor de forță”, a mai precizat Iohannis.
Președintele a refuzat să dea exemple de prevederi care nu ar trebui să se regăsească în forma finală, pentru a nu alimenta speculațiile publice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!