Procurorul șef delegat în fruntea Secției de combatere a traficului de droguri a fost scos la pensie, conform unui decret semnat la data de 6 iunie 2022 de președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a semnat un „Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Bogdan Felician Voicu, delegat în funcția de procuror șef al Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – pensionare, la data de 10 iunie 2022”, anunță Administrația Prezidențială.
Procurorul șef Voicu intrase în atenția opiniei publice printr-o declarație controversată, făcută la începutul anului 2019. El ar fi declarat la CSM că este de acord cu practica procurorilor de a renunţa la urmărirea penală în cazul persoanelor care deţin droguri uşoare în vederea consumului propriu.
Declarația fusese făcută la Secţia pentru procurori a CSM pentru titularizarea pe post, anunța, la acel moment, site-ul G4media. Audierea era necesată întrucât procurorul Voicu fusese propus de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a prelua conducerea Secţiei Antidrog din DIICOT.
Magistratul Voicu declara că, într-un singur an, procurorii DIICOT au dat soluţii de renunţare la urmărirea penală (RUP) în peste 1900 de dosare de deţinere de droguri uşoare în vederea consumului.
Procurorul șef l-a contrariat inclusiv pe ministrul Justiției, care voia să-l promoveze
Declarația procurorului Voicu a generat și o reacție a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a solicitat clarificări. Drept urmare, procurorul Voicu a explicat că el nu este pentru dezincriminarea deţinerii de droguri uşoare în vederea consumului, ci doar pentru soluţionarea acestui tip de dosare cu decizii de renunţare la urmărirea penală.
„Legea ne obligă să investigăm atât infracţiuni de deţinere de droguri în vederea consumului propriu, cât şi de efectuare de orice altă operaţiune de traficare a unor astfel de substanţe. Repet, de la un simplu dosar – şi nu o dată s-a întâmplat chestia asta, cu mijloace specifice de investigaţie şi cu cheltuieli relativ minime – de la un dosar relativ simplu de deţinere de droguri în vederea consumului propriu a fost devoalată şi trasă la răspundere penală o adevărată grupare implicată, organizată”, a explicat procurorul Voicu.
Explicațiile aduse de acesta n-au reușit să clarifice chestiunea. Pe de o parte, dacă în România legea pedepsește consumul de droguri (fie ele și numai droguri ușoare), atunci legea trebuie aplicată, inclusiv de procurori. Pe de altă parte, dacă pornind de la un dosar simplu de deținere de droguri ușoare se ajunge la destructurarea unei rețele organizate de trafic de droguri, cu atât mai mult aceste dosare, aparent simple, de deținere de droguri, trebuie tratate cu mare atenție.
Un „simplu” consum de droguri poate duce la moarte
Chiar o simplă utilizare de droguri pentru consum propriu poate avea urmări tragice. Cel mai recent, un tânăr din Republica Moldova a murit după ce consumase droguri în România. Decesul s-a produs după ce tânărul participase la un festival muzical în București.
Procurorii și polițiștii lucrează la circa o sută de dosare penale după acel eveniment muzical. Este investigat atât decesul, cât și situația altor circa 60 de persoane care au ajuns la spital. Una dintre întrebări este dacă tânărul care a decedat consumase droguri înainte să intre sau chiar în timpul festivalului. Despre cei care au primit îngrijiri medicale, unii ar fi consumat droguri. Alții se pare că au consumat alcool în exces.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!