8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Ucraina va investiga deportările de copii ca posibil genocid

VIDEO: Ucraina va investiga deportările de copii ca posibil genocid

Procurorii care investighează cazurile de crime de război din Ucraina examinează acuzațiile privind deportarea forțată a copiilor în Rusia de la invazie, în încercarea de a construi o acuzație de genocid, a declarat într-un interviu procurorul principal al țării.

Dreptul umanitar internațional clasifică deportarea forțată în masă a persoanelor în timpul unui conflict, drept crimă de război. „Transferul forțat de copii”, în special, se califică drept genocid, cea mai gravă dintre crimele de război, în conformitate cu Convenția privind genocidul din 1948, care a scos în afara legii intenția de a distruge un grup național, etnic, rasial sau religios.

Procurorul general Iryna Venediktova, care supervizează mai multe anchete privind crime de război în Ucraina, a declarat că „avem peste 20 de cazuri privind transferul forțat de persoane” în Rusia din diferite regiuni din țara est-europeană de la începutul invaziei, la 24 februarie.

Venediktova a refuzat să ofere o cifră cu privire la numărul victimelor care au fost transferate cu forța. Cu toate acestea, ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmyla Denisova, a declarat la jumătatea lunii mai că Rusia a relocat peste 210.000 de copii în timpul conflictului, parte din cei peste 1,2 milioane de ucraineni care, potrivit Kievului, au fost deportați împotriva voinței lor.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la afirmațiile lui Venediktova și nici la cifrele privind ucrainenii aflați pe teritoriul rusesc. În trecut, Rusia a declarat că oferă ajutor umanitar celor care doresc să părăsească voluntar Ucraina.

Luni, agenția rusă de știri de stat TASS a citat un oficial anonim din cadrul forțelor de ordine care a declarat că „peste 1,55 milioane de persoane care au sosit de pe teritoriul Ucrainei și din Donbas au trecut granița cu Federația Rusă. Printre aceștia, peste 254.000 de copii”.

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația de fascism este nefondată și că războiul este un act de agresiune neprovocat.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Schimbări la Washington, noi perspective la Moscova: Rusia vede o posibilitate de dialog cu SUA

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că venirea la putere a noului președinte al SUA deschide posibilitatea unei îmbunătățiri a...
Ultima oră
Pe aceeași temă