13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDe peste 30 de ani ministrii Educației vorbesc zadarnic despre salariile profesorilor

De peste 30 de ani ministrii Educației vorbesc zadarnic despre salariile profesorilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că un profesor debutant ar trebui să încaseze salariul mediu net pe economie.

Este o gândire logică și, dacă nu sunt doar vorbe, bunele intenții ale ministrului sunt de apreciat.

Totuși, de mai bine de 30 de ani, am tot avut miniștri ai Educației care au declarat că angajații din învățământ trebuie să fie mai bine plătiți, dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

Guvernanții – indiferent de partidele aflate la putere – au menținut profesia de dascăl foarte jos în ierarhia salariaților.

Am avut și un ministru care și-a dat demisia pentru că nu au fost acordați suficienți bani Educației: Mircea Miclea.

O dovadă de demnitate, dar tot nu s-a schimbat nimic.

Până în prezent, nu am mai fi avut niciun ministru la Educație – dacă nimeni nu ar fi acceptat funcția – pentru că Guvernul nu și-a respectat promisiunile privind alocările pentru acest domeniu.

Nici nu mai e cazul să ne comparăm cu țările occidentale.

Putem să ne uităm și la situația țărilor de lumea a III-a.

E adevărat că acolo salariile sunt emnificativ sub cele din România, dar dacă luăm în discuție poziția pe care se regăsește profesorul o să vedem că este mult mai sus decât în țara noastră.

De fapt, vorbim de plasări total opuse; profesorii din România se regăsesc în ultima treime, iar cei din țări de lumea a III-a din Africa sau Asia sunt în partea superioară.

Ministrul Cîmpeanu vorbește despre salariu pentru debutanții din învățământ, egal cu cel mediu net pe economie, în condițiile în care, în prezent, un profesor cu 20 de ani vechime este aproximativ la acest nivel.

Guvernul amână de mai bine de doi ani aplicarea legii salarizării unitare, în cazul profesorilor, adică le refuză majorarea salarială de 16% prevăzută.

După doi ani, angajații din învățământ au primit un sfert din majorarea prevăzută de lege.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă