Luni, rubla rusă s-a mărit cu aproximativ 4% față de dolar și euro, revenind la maximele multianuale atinse săptămâna trecută, susținută de controalele de capital și de o perioadă de impozitare de sfârșit de lună.
Până la ora 13:50, rubla era cu 4% mai puternică față de dolar.
Ea câștigase 4,4% pentru a se tranzacționa la 60,05 față de euro, apropiindu-se de cel mai puternic punct din iunie 2015, de 59,02, atins tot vineri.
Rubla a crescut cu aproximativ 30% față de dolar în acest an, în ciuda unei crize economice pe scară largă în Rusia, devenind astfel cea mai performantă monedă din lume – deși susținută artificial de controalele impuse la sfârșitul lunii februarie pentru a proteja sectorul financiar al Rusiei după ce decizia sa de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina a determinat sancțiuni occidentale fără precedent.
Rubla este impulsionată de companiile axate pe exporturi, care sunt obligate să își convertească veniturile în valută după ce sancțiunile au înghețat aproape jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei.
În timp ce banca centrală și guvernul lasă restricțiile în vigoare, rubla ar putea continua să screască în continuare pe termen mediu, au declarat analiștii de la Tinkoff Investments.
„Mai aproape de toamnă, cursul de schimb ar putea începe să se stabilizeze mai aproape de nivelul de 60-65, pe măsură ce importurile își revin și restricțiile sunt potențial ridicate”.
Cererile rusești ca cumpărătorii străini să plătească gazele în ruble au contribuit, de asemenea, la recenta creștere a rublei, au declarat analiștii săptămâna trecută.
Oferta de valută din partea exportatorilor, prețurile ridicate ale petrolului și o perioadă de impozitare de sfârșit de lună care se apropie și care, de obicei, determină companiile axate pe exporturi să își convertească veniturile în valută în ruble pentru a face față obligațiilor locale, toate acestea susțin moneda rusă, a declarat BCS Express într-o notă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!