6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSportFotbalCupa Mondială FIFA 2022: Amnesty cere despăgubiri de peste 400 de milioane...

Cupa Mondială FIFA 2022: Amnesty cere despăgubiri de peste 400 de milioane de euro pentru muncitorii din Qatar

Amnesty International a cerut FIFA să despăgubească lucrătorii migranți din Qatar înaintea Cupei Mondiale din 2022.

ONG-ul a cerut ca organismul care guvernează fotbalul mondial să plătească cel puțin 440 de milioane de dolari (416 milioane de euro) drept despăgubiri.

Gazda Cupei Mondiale, Qatar, a fost criticată în repetate rânduri pentru că a „abuzat” de drepturile lucrătorilor migranți pe șantierele de construcții, în timp ce FIFA a fost, de asemenea, criticată pentru răspunsul său la aceste acuzații.

„FIFA ar trebui să cheltuiască cel puțin 440 de milioane de dolari drept despăgubiri pentru sute de mii de muncitori migranți care au fost victime ale abuzurilor privind drepturile omului în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022”, a declarat Amnesty într-un comunicat.

Suma – potrivit ONG-ului – este echivalentă cu premiul în bani care va fi împărțit de cele 32 de țări participante la Cupa Mondială.

Amnesty a adăugat că despăgubirea este „minimul necesar” pentru a-i compensa pe lucrători și pentru a-i proteja de viitoare încălcări ale dreptului omului.

„Cu șase luni înainte de începerea Cupei Mondiale, abuzurile vor continua fără încetare dacă planul de acțiune pus în aplicare de FIFA și partenerii săi nu va fi implementat corespunzător. Cu toate acestea, este deja prea târziu pentru a șterge suferințele din trecut și este timpul ca FIFA și Qatar să îndrepte lucrurile,” se arată în declarație.

Cu toate acestea, Amnesty a salutat reformele sociale din Qatar începând cu 2018 și o oarecare îmbunătățire a condițiilor de muncă pe șantierele de construcție ale Cupei Mondiale.

Într-un comentariu trimis la AFP, FIFA a declarat că „evaluează în prezent propunerea Amnesty” și a altor ONG-uri.

Între timp, Qatar respinge cu fermitate numărul de decese pe șantierele de construcții care a fost citat de presa internațională și de organizațiile pentru drepturile omului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă