12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalMacron și Scholz au ales să-și arate „deplinul sprijin” pentru Ucraina chiar...

Macron și Scholz au ales să-și arate „deplinul sprijin” pentru Ucraina chiar la Poarta Brandenburg din Berlin

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, şi-au afişat luni seară “deplinul sprijin” pentru Ucraina mergând împreună sub Poarta Brandenburg din Berlin, simbol al Războiului Rece şi iluminat pentru ocazie în culorile ţării invadate de Rusia, a constatat AFP.

“Sprijin deplin pentru Ucraina”, a declarat şeful statului francez, apropiindu-se pe jos împreună cu cancelarul german de aproximativ 200 de persoane aflate în spatele cordoanelor, întrebat ce mesaj doreau să transmită cei doi lideri cu demersul lor.

Situată în centrul Berlinului, Poarta Brandenburg a fost până în 1989 o parte integrantă a zidului care timp de decenii a separat părţile comunistă şi occidentală ale oraşului, devenind un simbol al Cortinei de Fier.

Multe persoane persoane din public erau îmbrăcate în culorile Ucrainei şi au strigat “Mariupol”, oraşul din sud-est în mare parte distrus de armata rusă.

Macron și Scholz și-au arătat „deplinul sprijin” pentru Ucraina, deși unii dintre ucrainenii prezenți au criticat guvernul german

În micul grup, unii ucraineni au criticat însă atât atitudinea guvernului german, cât şi a celui francez în conflict, Parisul şi Berlinul fiind acuzate uneori de prea multă complezenţă sau proximitate cu Rusia.

“Mi-ar plăcea să văd mai mult curaj”, a declarat pentru AFP Tania, 40 de ani, un medic care locuieşte în Germania de 25 de ani.

“Înţeleg că ei (liderii francez şi german) se tem pentru propriii cetăţeni, dar Rusia nu trebuie subestimată”, a continuat ea, avertizând că, după Ucraina, Moscova ar putea apoi să agreseze Polonia şi ţările baltice.

“Oamenii din Occident sunt speriaţi din cauza creşterii preţurilor şi a temerilor legate de al treilea război mondial”, a adăugat ea, conform agerpres.ro.

Olaf Scholz, în special, se confruntă cu critici frecvente pentru livrările de arme insuficiente către Ucraina şi pentru dependenţa puternică a Germaniei de importurile de energie din Rusia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă