Companiile aeriene din Nigeria își vor întrerupe operațiunile interne începând de luni, în semn de protest față de costul tot mai mare al combustibilului pentru avioane, scrie BBC.
Aceasta a crescut de aproape patru ori în acest an, ceea ce nu este sustenabil, a declarat Airline Operators of Nigeria (AON).
„Nicio companie aeriană din lume nu poate absorbi acest tip de șoc brusc al unei astfel de creșteri astronomice într-o perioadă scurtă”, se arată în declarație.
Creșterile au fost declanșate în principal de invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
AON, care reprezintă cei nouă transportatori interni din Nigeria, a declarat că în ultimele patru luni companiile aeriene au fost nevoite să subvenționeze serviciile.
Din martie au existat numeroase anulări și întârzieri de zboruri, adesea puse pe seama lipsei de combustibil pentru avioane. De asemenea, prețul biletelor s-a triplat pe unele rute în ultimele săptămâni.
Pasagerii din Nigeria plătesc tarifele în naira, moneda locală care s-a devalorizat. Cu toate acestea, furnizorii de combustibil trebuie să fie plătiți în dolari americani.
În ciuda faptului că este cel mai mare producător de petrol din Africa, Nigeria importă aproape tot combustibilul pentru avioane.
AON a declarat că a transmis guvernului, parlamentarilor, companiei petroliere de stat și asociației care îi reprezintă pe vânzătorii de combustibil că trebuie să se facă ceva pentru a reduce costurile.
Creșterile nu au putut fi transferate în totalitate pasagerilor, deoarece aceștia „se confruntă deja cu multe dificultăți”, a declarat AON.
Guvernul nu a comentat încă greva planificată.
Temeri legate de răpiri
AON a declarat că operațiunile vor înceta pe termen nelimitat începând de luni, și-a cerut scuze clienților și i-a îndemnat să facă aranjamente alternative.
Managerul uneia dintre companiile aeriene a declarat pentru BBC că suspendarea nu va afecta zborurile internaționale.
Va fi o perturbare masivă pentru călătorii din Nigeria și o nouă lovitură pentru una dintre cele mai mari economii africane, relatează Ishaq Khalid de la BBC din capitala Abuja.
Zborurile sunt deseori opțiunea preferată de călătorie în aceste zile pentru cei care își permit, din cauza insecurității de pe drumurile din întreaga țară, spune el.
Bandele de răpitori operează pe autostrăzi și vizează vehiculele, iar răpesc apoi pasagerii pe care îi rețin pentru răscumpărare.
După acest anunț, a existat o indignare generală pe rețelele de socializare – oamenii deplângând starea economiei și sfătuindu-i pe cei care aleg să călătorească pe șosea să ia în calcul banii pentru răscumpărare.
Luna trecută, un tren a fost vizat pe legătura de mare viteză dintre Abuja și orașul Kaduna și se știe că cel puțin 62 de persoane au fost luate ostatice.
Potrivit firmei de gestionare a riscurilor de securitate Beacon Consulting, în primele trei luni ale acestui an, peste 3 500 de persoane au fost ucise și multe altele au fost răpite de grupuri armate din Nigeria.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!