22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 3 septembrie 2024
AcasฤƒSocialCei care au PFA-uri li se va recunoaศ™te perioada de activitate ca...

Cei care au PFA-uri li se va recunoaศ™te perioada de activitate ca vechime รฎn muncฤƒ

Persoanele fizice รฎn calitate de PFA le va fi recunoscutฤƒ perioada รฎn care au desfฤƒศ™urat activitฤƒศ›i ca vechime รฎn muncฤƒ, respectiv vechime รฎn specialitate, potrivit unui proiect legislativ promulgat de preศ™edintele Kalus Iohannis.

Proiectul de lege completeazฤƒ OUG nr. 44/2008 privind desfฤƒลŸurarea activitฤƒลฃilor economice de cฤƒtre persoanele fizice autorizate, รฎntreprinderile individuale ลŸi รฎntreprinderile familiale. Proiectul a fost adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaศ›ilor, รฎn luna aprilie.

Concret, va fi consideratฤƒ vechime รฎn muncฤƒ ศ™i, dupฤƒ caz, vechime รฎn specialitate perioada รฎn care PFA a desfฤƒศ™urat activitate economicฤƒ ศ™i a achitat contribuศ›iile, taxele ศ™i impozitele legale, fฤƒrฤƒ a se lua รฎn considerare perioada รฎn care respectiva persoanฤƒ nu a avut activitate generoare de venit sau a avut activitatea suspendatฤƒ.

Legea prin care cei care au PFA-uri vor avea perioada de activitate ca vechime รฎn muncฤƒ i-a avut iniศ›iatori pe cei de la USR

Iniศ›iativa legislativฤƒ a fost depusฤƒ de deputatul USR Beniamin Todosiu ศ™i de senatorul USR Andrei Posticฤƒ.

โ€žIniศ›iativa legislativฤƒ a pornit de la sesizarea unui ghid turistic din Alba Iulia care, รฎn momentul cรขnd a dorit candideze pentru un post din Primฤƒria Alba Iulia, i-a fost respins dosarul pe motiv cฤƒ nu a putut sฤƒ-ศ™i demonstreze vechimea รฎn specialitatea studiilor. Sunt mii ศ™i mii de astfel de cazuri. Proiectul de lege vine sฤƒ facฤƒ dreptate persoanelor care au activat ศ™i activeazฤƒ sub forma de persoanฤƒ fizicฤƒ autorizatฤƒ. De acum รฎnainte, celor peste 400.000 de PFA-uri le va fi recunoscutฤƒ munca prestatฤƒ ศ™i vor putea beneficia de drepturile cuvenite, dupฤƒ ce au contribuit legal cu taxe la bugetul de statโ€, declarฤƒ deputatul USR Beniamin Todosiu, potrivit economedia.ro.

โ€žCred cu tฤƒrie cฤƒ acest proiect va veni รฎn sprijinul cetฤƒศ›enilor, al plฤƒtitorilor de taxe ศ™i impozite, indiferent de forma รฎn care aleg sฤƒ-ศ™i desfฤƒศ™oare activitatea. Aceastฤƒ propunere legislativฤƒ vine sฤƒ repare o nedreptate fฤƒcutฤƒ persoanelor fizice autorizate, a cฤƒror activitate economicฤƒ nu este consideratฤƒ vechime รฎn muncฤƒ ศ™i รฎn specialitatea desfฤƒศ™uratฤƒ. Iar mai departe asistฤƒm la o discriminare รฎn ceea ce priveศ™te concursurile organizate de stat. Reparฤƒm aceastฤƒ nedreptate, cu atรขt mai mult cu cรขt PFA-urile cotizeazฤƒ la sistemul public de sฤƒnฤƒtate ศ™i de pensii la fel ca ceilalศ›i contribuabiliโ€, declarฤƒ ศ™i senatorul USR Andrei Posticฤƒ.

USR face un apel cฤƒtre toate partidele parlamentare sฤƒ dea un vot favorabil ศ™i pe proiectul USR care reglementeazฤƒ vechimea รฎn muncฤƒ ศ™i vechimea รฎn specialitate pentru medicii de familie. Proiectul, parte din pachetul de sprijin pentru munca independentฤƒ, se aflฤƒ รฎn dezbaterea Senatului ศ™i, odatฤƒ adoptat, va veni รฎn sprijinul medicilor de la cele 10.652 de cabinete independente de medicinฤƒ de familie, celor peste 10.000 de cabinete medicale independente de specialitate ศ™i celor 15.650 cabinete stomatologice independente existente รฎn Romรขnia.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Categoria:ย โ€žMฤƒ doare-n curโ€

Crin Antonescu o comite din nou. Acum, รฎntrebat pentru care motiv a รฎnceput sฤƒ critice actuala conducere liberalฤƒ, el a rฤƒspuns scurt: pentru...

Categoria:ย โ€žMฤƒ doare-n curโ€

Crin Antonescu o comite din nou. Acum, รฎntrebat pentru care motiv a รฎnceput sฤƒ critice actuala conducere liberalฤƒ, el a rฤƒspuns scurt: pentru...

Masacru รฎntr-un tren de la periferia oraศ™ului Chicago. Patru persoane au fost รฎmpuศ™cate mortal

Patru persoane au fost รฎmpuลŸcate mortal luni รฎntr-un tren la periferia oraลŸului Chicago, รฎn nordul Statelor Unite, a anunลฃat poliลฃia localฤƒ, raportรขnd arestarea unui...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ