-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăInternaționalO firmă de avocatură spune că angajații pot lucra de acasă pentru...

O firmă de avocatură spune că angajații pot lucra de acasă pentru un salariu cu 20% mai mic

O firmă de avocatură londoneză a oferit angajaților posibilitatea de a lucra permanent de acasă, dar confortul are un preț, scrie BBC.

Firma, Stephenson Harwood, a declarat că va permite personalului să lucreze de la distanță, dar îi va plăti cu 20% mai puțin decât salariul actual.

De la începutul pandemiei, a avut loc o dezbatere despre cine câștigă și cine pierde atunci când personalul lucrează de acasă.

Angajații economisesc timp și bani, dar și angajatorii pot economisi, de asemenea, în ceea ce privește spațiul de birouri și costurile.

Unii susțin că lucrătorii sunt mai puțin productivi atunci când sunt nesupravegheați la domiciliu. Alții spun că, fără a face naveta, aceștia lucrează mai mult timp, adesea și seara și în weekend, și se confruntă cu mai puține distrageri.

Cel mai recent, ministrul biroului cabinetului, Jacob Rees-Mogg, a stârnit controverse atunci când a declarat că toți funcționarii publici trebuie să înceteze să mai lucreze de acasă și a lăsat bilete pe birourile goale pe care scria: „Abia aștept să ne revedem foarte curând la birou”.

Studiile academice sugerează că munca la distanță poate crește productivitatea. Și multe firme din sectorul privat au descoperit că munca hibridă, care permite o combinație între munca la domiciliu și cea la birou, îmbunătățește satisfacția personalului.

Stephenson Harwood a declarat pentru BBC că, în timpul pandemiei, a recrutat câțiva lucrători de la distanță din afara Londrei, cu un pachet salarial mai mic, reflectând costul mai mic al faptului că nu fac naveta în capitală.

Însă, dacă trebuie să meargă la birou, lucrătorii la distanță pot solicita decontarea cheltuielilor de deplasare, a spus el.

Firma extinde acum opțiunea de lucru de la distanță la personalul existent, dar aplică și diferența de salariu dintre cele două pachete.

Opțiunea de a lucra la distanță cu normă întreagă este disponibilă pentru toți angajații, dar nu și pentru partenerii firmei.

Stephenson Harwood a declarat că nu se așteaptă ca multe persoane să accepte oferta de a lucra la distanță cu normă întreagă.

Un avocat stagiar, de exemplu, începe cu un salariu de 90.000 de lire sterline, la firma de avocatură. Dar șansele ca aceștia să aleagă să ia în schimb 72.000 de lire sterline pentru a lucra de acasă erau „foarte mici”, deoarece rolul lor necesita experiență în mediul de birou, a spus el.

Purtătorul de cuvânt a declarat că politica actuală a firmei, prin care oamenii pot alege să lucreze de acasă până la două zile pe săptămână, se potrivește multora dintre cei 1.100 de angajați din birourile sale din Londra, Paris, Grecia, Hong Kong, Singapore și Coreea de Sud.

„Pentru marea majoritate a angajaților noștri, politica noastră de lucru hibrid funcționează bine”, a spus el.

Nicholas Bloom, profesor universitar la Universitatea Stanford, estimează că, după pandemie, aproximativ 10% dintre angajați vor lucra integral de la distanță.

El susține că munca la domiciliu ar putea stimula productivitatea.

Cu toate acestea, unele firme întâmpină rezistență când vine vorba de întoarcerea la birou, chiar și pe o bază hibridă.

O mână de angajați ai Apple i-ar fi spus șefului Tim Cook că planul său de a lucra de la birou trei zile pe săptămână va face compania „mai tânără și mai dominată de bărbați”.

Într-o scrisoare deschisă, aceștia au spus că o întoarcere obligatorie la birou „va schimba componența forței noastre de muncă” și „va aduce la privilegii care decid cine poate lucra pentru Apple, nu cine ar fi cel mai potrivit”.

Aceasta a spus că biroul ar fi format din personalul care locuiește în apropiere, tineri fără obligații familiale.

Scrisoarea are aproximativ 200 de semnături, doar 0,1% din cei 165.000 de angajați ai firmei.

Aceasta a venit ca răspuns la un e-mail al domnului Cook, care a declarat că revenirea la birou este „un semn pozitiv că ne putem implica mai mult cu colegii care joacă un rol atât de important în viețile noastre”.

Dl Cook a declarat că este „profund angajat” să ofere sprijin și flexibilitate personalului său.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă