Ministerul Educației (ME) a informat inspectoratele școlare județene și conducerile unităților de învățământ preuniversitar în legătură cu perioada în care vor fi organizate examenele de corigență.
Astfel, potrivit unei adrese a ministerului de resort, obținută de “România liberă”, examenele de corigență pentru anul școlar 2021 – 2022 trebuie organizate în perioada 4 – 15 iulie, “pentru toate clasele din învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional și pentru clasele de stagiu de pregătire practică, școală postliceală și de maiștri”.
Prin urmare, corigențele vor fi susținute mult mai devreme, față de perioada destinată acestor examene în anii precedenți, august – septembrie.
“Elevii corigenți care nu s-au prezentat la sesiunea de corigență din perioada 4 – 15 iulie 2022 sau nu au promovat examenul de corigență vor fi declarați repetenți”, se mai precizează în adresa ME din data de 21 aprilie 2022.
Voucherele de vacanță, mai târziu
Adresa Ministerului Educației vine după ce s-a aflat că angajații din sistemul de învățământ nu vor primi voucherele de vacanță odată cu restul bugetarilor.
Surse din Guvern au declarat, pentru “România liberă”, că profesorii vor primi voucherele de vacanță, cel mai probabil, în a doua parte a lunii iulie – începutul lunii august.
Acesta ar fi și unul dintre principalele motive pentru care conducerea ME a decis să mute la începutul lunii iulie perioada de organizare a examenelor de corigență.
Președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr, a declarat, pentru “România liberă”, că guvernanții promiseseră că voucherele vor fi acordate înaintea vacanței de Paște.
“Promisiunea era că voucherele vor fi acordate înaintea vacanței de Paște. Nu au ajuns. Într-adevăr este frustrant să vedem că alte categorii bugetare mai bine plătite au primit deja voucherele. O să mă interesez de ce s-a ajuns la această situație. Probabil că nu au fost prelucrate corect cifrele”, ne-a declarat Hadăr.
Acesta susține că întârzierea este și mai puțin justificată în cazul învățământului preuniversitar.
“La noi, în superior, este puțin mai dificil, pentru că fiecare universitate trebuie să se ocupe de problema voucherelor. Trebuie acordate vouchere și pensionarilor care au contract de muncă în universități. La început, guvernanții nu au luat în considerare această categorie, deși noi i-am avertizat. Le-am spus că legea le permite și acestor oameni să beneficieze de vouchere de vacanță. Acum trebuie schimbate listele și acest lucru ar putea să întârzie acordarea voucherelor. Dar în preuniversitar trebuiau date până acum. Faptul că nu au ajuns nici acolo ne determină să credem că nici noi nu le-am fi primit, chiar dacă nu exista situația pe care v-am descris-o”, ne-a mai explicat Anton Hadăr.
Citește și:
Angajații din învățământ, din nou entitate neglijabilă pentru guvernanți
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!