19.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 63: Putin spune că mai speră într-un rezultat...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 63: Putin spune că mai speră într-un rezultat pozitiv în negocieri

UPDATE, ora 10:55: Kievul a recunoscut un avans al forţelor ruse în estul Ucrainei, mai multe localităţi din regiunile Harkov şi Donbas fiind cucerite de armata rusă, transmite AFP.

După Izium, localitate aflată deja sub controlul lor, forţele ruse desfăşoară un asalt în direcţia Barvinhove, mai la sud. Armata rusă a cucerit localitatea Zavodi şi periferia de nord-est a localităţii Velika Komîşuvaha, a indicat Ministerul Apărării ucrainean în raportul său cotidian.

Mai la est, în direcţia Lîman, armata rusă a capturat localitatea Zaricine şi a ”efectuat tentative de asalt în apropiere de Iampil”, adaugă ministerul citat. În apropiere de Severodoneţk, unul dintre marile oraşe ale regiunii, forţele ruse au preluat controlul asupra localităţii Novotohivske şi efectuează o ofensivă în direcţia Orihove, scrie Agerpres.

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a spus şefului ONU, Antonio Guterres, că încă mai crede într-un rezultat pozitiv al negocierilor cu Ucraina, în pofida continuării luptelor dintre cele două ţări, notează AFP.

„Cu toate acestea, negocierile continuă (…) Sper că vom ajunge la un rezultat pozitiv”, a declarat el în cursul întâlnirii de la Kremlin cu Guterres.

Acesta a afirmat că negocierile dintre Moscova şi Kiev de la Istanbul de la sfârşitul lunii martie au permis „un progres serios, deoarece colegii noştri ucraineni nu au legat cerinţele de securitate, ale securităţii internaţionale a Ucrainei, de o anumită înţelegere a graniţelor recunoscute internaţional ale Ucrainei”.

În cursul acestor negocieri, Kievul a propus un acord internaţional prin care să se stabilească ţări garante ale securităţii sale.

În schimb, Ucraina ar accepta un statut „non-nuclear” şi neutru, ar renunţa la aderarea la NATO, ar autoriza baze militare străine pe teritoriul său şi ar exclude pentru o vreme de la negocieri chestiunile legate de Crimeea anexată şi teritoriile separatiste din Donbas, scrie Agerpres.

După aceste negocieri, Moscova şi-a retras trupele în nordul Ucrainei.

Citește și:

ZIUA A 62-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!



Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Guvernul suplimentează bugetul Ministerului Agriculturii cu 2 miliarde de euro pentru despăgubirile cauzate de secetă

Guvernul a decis să aloce un fond suplimentar de 2 miliarde de euro pentru Ministerul Agriculturii, destinată acoperirii pagubelor produse de secetă, potrivit unui...

Italia simplifică accesul muncitorilor străini și reduce birocrația printr-un nou pachet de reguli privind migrația

Italia a adoptat un nou set de măsuri menite să simplifice procesul de intrare în țară și să reducă obstacolele birocratice pentru muncitorii străini,...

Românii au cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro pe biletele de avion în sezonul estival din 2024

Aeroporturile din România au avut un flux de 7,9 milioane de pasageri în lunile de vară ale acestui an, conform datelor furnizate de Asociația...
Ultima oră
Pe aceeași temă