15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRepublica Moldova a refuzat să vândă avioane de luptă Ucrainei, pentru a...

Republica Moldova a refuzat să vândă avioane de luptă Ucrainei, pentru a nu supăra Rusia

Republica Moldova a refuzat să vândă avioane de luptă Ucrainei, pentru a nu supăra Rusia, dezvăluie agenția de presă Unian din Ucraina.

Ar fi vorba de avioane militare MiG 29, care au fost produse în ultimii ani ai URSS.

Imediat după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie 2022, Ucraina a cerut Republicii Moldova să-i vândă avioanele sale MiG 29, pe care oricum nu le folosește. Ucraina susține că guvernul de la Chișinău i-a refuzat cererea, pe motiv că “nu vrea să irite Rusia”.

La momentul desființării URSS, Republica Moldova a rămas cu peste 30 de avioane MiG 29. În prezent, ea mai are șase asemenea avioane, care ar trebui reparate. Republica Moldova a încercat de mai multe ori, în anii trecuți, să le vândă, însă fără succes. Republica Moldova nu și le poate repune în funcțiune, însă Ucraina le-ar putea repara și utiliza.

O situație asemănătoare o au ultimele avioane MiG 29 ale României. Ele nu mai sunt apte de zbor și sunt depozitate la baza aeriană Kogălniceanu. Statele Unite au făcut, recent, un apel către țările est – europene, de a ceda sau de a vinde Ucrainei avioanele de proveniență sovietică, întrucât asemenea aeronave ar putea fi recondiționate și pilotate fără probleme de militarii ucraineni.

Avioane de luptă pentru Ucraina, din alte țări ale Europei de Est

A existat și varianta ca Polonia să ofere Ucrainei avioane F-16. Guvernul de la Varșovia a negat însă această posibilitate.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă