Ministerul Educației le-a transmis calendarul programului Euro 200 pentru acest an, prin care elevii și studenții pot primi sprijin financiar pentru achiziționarea unui computer.
Potrivit informațiilor din adresa transmisă inspectoratelor școlare din teritoriu și unităților de învățământ, obținută de “România liberă”, în continuare, suma acordată de Ministerul Educației este de 200 de euro.
Suma a rămas neschimbată de la introducerea programului, în anul 2004.
Doar plafonul a fost modificat, în data de 3 mai 2018, astfel încât venitul maxim pe membru de familie pentru cei cărora li se poate acorda sprijinul financiar a crescut de la 150 la 250 de lei.
Plafonul de 250 de lei a fost menținut și în acest an.
Documentele necesare
Conform datelor transmise de minister, părinții sau ocrotitorii legali ai elevilor care au dreptul de a beneficia de acest ajutor vor prezenta, la secretariatul unității școlare, următoarele documente:
1. cerere tip (se ridică de la secretariatul unității școlare).
2. copie a certificatului de naștere (pentru elev).
3. copie a actului de identitate(pentru elev și părintele care completează cererea).
4. copii ale certificatelor de naștere și ale actelor de identitate pentru ceilalți membri de familie.
5. adeverințe cu venitul brut în luna martie 2022, în original (pentru părinți sau ocrotitori legali). Dacă nu sunt angajați, vor prezenta o declarație în acest sens întocmită la notarul public, iar dacă au ajutor social vor aduce adeverință de la primărie .
6. declaraţie pe propria răspundere că dispune de diferenţa de bani pentru achiziţionarea unui calculator cu o configuraţie minimă standard.
7. adeverinţă eliberată de către unitatea de învăţământ din care să rezulte media generală/calificativul din anul şcolar anterior depunerii cererii, cu excepţia elevilor de clasa I.
8. adeverinţă eliberată de unitatea de invăţământ din care să rezulte numărul de absenţe nemotivate din anul şcolar anterior depunerii cererii, cu excepţia elevilor de clasa I.
9. dosar cu şină.
Efectuarea anchetelor sociale este programată în perioada 02 mai-20 mai 2022.
“La stabilirea venitului lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei în luna precedentă depunerii cererii, cu excepţia: alocaţiei, burselor de studii, burselor sociale, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, precum și a tuturor drepturilor sociale”, se mai arată în documentul citat.
Dosarele se depun în perioada 12-13.04.2022.
Potrivit datelor Ministerului Educației, de la debutul acestui program, au existat în total circa 350.000 de elevi și studenți.
Cei mai mulți beneficiari au fost din învățământul preuniversitar.
În 2021, au fost 2.150 de beneficiari, în timp ce 4 cereri au fost respinse.
Dintre beneficiarii din anul trecut, 2.122 au fost elevi și doar 28 erau studenți.
Reprezentanții studenților și-au manifestat nemulțumirea față de program.
ANOSR a solicitat și în anii trecuți “creșterea plafonului de venit net maxim lunar mediu/membru de familie de la 250 lei cu 50% din valoarea salariului de bază minim brut la nivel național” și acordarea a 445 de euro pentru fiecare elev/student.
Citește și:
Educația se digitalizează cu computere de 2 bani
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!