Prim-vicepreședintele Gheorghe Flutur este președinte interimar la PNL, conform deciziei care s-a luat în Biroul Politic Național (BPN) al partidului.
Ședința BPN s-a desfășurat în dimineața zilei de duminică, 3 aprilie 2022. Ea este urmată de o ședință de Consiliu Naţional al PNL. Ambele ședințe au fost convocate după ce, cu o zi înainte, Florin Cîțu a demisionat din funcția de președinte al PNL. Imediat după aceea, Dan Vîlceanu a demisionat din funcția de secretar general al PNL. În plus, Vîlceanu a anunțat că va demisiona și din funcția de ministru în guvernul Ciucă. Dan Vîlceanu este, încă, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
Începând din ziua de duminică, 3 aprilie, funcția de secretar general PNL este exercitată, interimar, de Lucian Bode. Ca și Gheorghe Flutur, Lucian Bode este prim-vicepreședinte al PNL.
Peste o săptămână, la 10 aprilie, se va desfășura, probabil, un Congres Extraordinar al PNL. Acțiunea va avea loc la Palatul Parlamentului, cu 1300 de delegați, a anunțat președintele interimar al PNL, Gheorghe Flutur. În Congresul Extraordinar din 10 aprilie se va alege noul președinte al partidului, în locul rămas vacant prin demisia lui Florin Cîțu.
Cel mai probabil, viitorul președinte PNL va fi premierul Nicolae Ciucă. „În general, când ai un premier în funcție, cam acela este și candidatul la funcția de președinte al partidului”, declara, duminică, senatoarea PNL Alina Gorghiu. Nicolae Ciucă este senator de Olt și are cea mai mare popularitate dintre toți politicienii PNL. Dar pentru ca el să fie ales președinte, va trebui aprobată o derogare. Statutul PNL cere ca președintele să aibă o vechime în partid de cel puțin cinci ani, iar Nicolae Ciucă a intrat în PNL în octombrie 2020, adică nu are nici măcar doi ani vechime.
Președinte interimar Gheorghe Flutur, secretar general Lucian Bode
În privința funcției de secretar general PNL, aceasta îi va rămâne probabil lui Lucian Bode și după Congresul Extraordinar din 10 aprilie. În paralel, în Guvern, Lucian Bode, ca ministru de Interne, este și unul dintre oamenii de bază ai premierului Ciucă. Funcția de prim-vicepreședinte PNL care acum este a lui Bode i-ar putea reveni lui Ilie Bolojan.
Cu privire la situația lui Florin Cîțu, se pare că PNL acceptă ideea ca el să păstreze funcția de președinte al Senatului, dacă și-o dorește, în ciuda faptului că a demisionat din funcția de președinte al partidului. „Nu văd niciun vel de incompatibilitate între funcția de președinte al Senatului și faptul că a demisionat din funcția de președinte al partidului”, declara Alina Gorghiu, care este și vicepreședinte al Senatului.
Se poate face însă o paralelă între Florin Cîțu și Ludovic Orban. Orban, după ce a pierdut funcția de președinte PNL, și-a dat demisia din funcția de președinte al Senatului. La Congresul PNL de acum șase luni, Orban pierduse funcția de președinte PNL chiar în favoarea lui Florin Cîțu. În final, Orban și-a dat demisia din PNL și a înființat un alt partid, „Forța Dreptei”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!