12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 36: Zelenski spune că armata sa este pregătită...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 36: Zelenski spune că armata sa este pregătită să apere Donbas

UPDATE, ora 14:30: Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul ţării, cu participarea a 3.000 de militari şi 300 de echipamente de luptă, în contextul invaziei din Ucraina, la care Rusia se referă cu formula de ”operaţiune militară specială”, transmite EFE.

Rusia Ucraina
Sursa foto: www.army-technology.com

”La exerciţiile unităţii de rachete din Iasnensk, în regiunea Orenburg, participă peste 3.000 de militari şi peste 300 de echipamente de luptă”, a informat departamentul de presă al Ministerului Apărării rus, într-un comunicat citat de agenţia Interfax.

Forţele de Rachete Strategice sunt una din principalele componente ale forţelor strategice nucleare ale Rusiei şi au ca obiectiv descurajarea nucleară în contextul unei posibile agresiuni împotriva ţării, explică EFE.

Aceste forţe dispun în arsenalul lor de silozuri de rachete Iars, capabile să distrugă obiective aflate la 11.000 de kilometri distanţă, precum şi de sisteme de rachete Voievoda, Stilet, Topol-M şi noile Avangard.

Manevrele, care se desfăşoară la circa 1.500 de kilometri est de frontiera cu Ucraina, vor fi coordonate de Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei şi de Districtul Militar Central al Forţelor Armate ale Rusiei.

La exerciţii va participa primul regiment de rachete strategice Avangard, care dispun de o ogivă hipersonică de croazieră, capabilă să dezvolte viteze de până la 27 Mach (de 27 de ori mai rapidă decât sunetul), integrată în sistemul de apărare rus din decembrie 2019.

”În conformitate cu planul de pregătire al Forţelor de Rachete Strategice pentru 2022, comisia de comandă a acestor trupe efectuează o inspecţie integrală a unităţii de rachete de la Orenburg”, a anunţat Ministerul Apărării rus.

În timpul exerciţiilor, vor fi efectuate manevre de evitare de către unităţile atacate şi va fi analizat răspunsul mijloacelor moderne aeriene şi al sistemelor de alertă în cazul unui atac cu acest tip de arme, potrivit sursei citate.

”Principalul obiectiv al manevrelor îl reprezintă perfecţionarea muncii în echipă a organelor de conducere militară, evaluarea pregătirii practice a comandanţilor şi oficialilor de la unitatea de rachete (…) şi capacitatea de luptă, organizaţională şi de aprovizionare generală a trupelor”, a mai menţionat ministerul.

La 27 februarie, la trei zile după intrarea trupelor ruse în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a ordonat punerea forţelor de descurajare ruse ”în regim special de serviciu” după ”declaraţiile agresive” ale principalelor ţări ale NATO, care au condamnat ”operaţiunea militară specială” declanşată de Kremlin. Putin a transmis aceste instrucţiuni în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu şeful Statului Major al forţelor armate ruse, Valeri Gherasimov. 

UPDATE, ORA 13:30: Primarul orașului Mariupol susține că 15.000 de civili au fost uciși în război.

Prea britanică a anunțat că mai mulți militari ruși ar sabota misiunea lui Vladimir Putin.

Potrivit aceleiași surse, rușii și-ar fi doborât și un avion, din eroare.

Astăzi este așteptat un armistițiu pentru formarea unui nou coridor de evacuare a civililor din Mariupol.

Retragerea rușilor de lângă Kiev este o consecință a rezistenței ucrainenilor, spune Volodimir Zelenski, într-un mesaj transmis noaptea trecută.

Zelenski susține că armata ucrainană este pregătită să apere la fel de bine și regiunea Donbas, asupra căreia a anunțat Rusia că se va concentra.

Liderul de la Kiev a mai spus că i-a cerut lui Joe Biden, când au vorbit la telefon, noi arme – tancuri, avioane și piese de artilerie. Miercuri seară, Statele Unite au anunțat că vor trimite Ucrainei 100 de drone kamikaze. Acestea fac parte din pachetul de ajutor militar, în valoare de 800 de milioane de dolari, aprobat de Joe Biden în urmă cu două săptămâni. 

Citește și:

ZIUA A 35-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă