11 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentO mină a fost observată în Marea Neagră

O mină a fost observată în Marea Neagră

O mină a fost observată în Marea Neagră, plutind în largul țărmului românesc.

Mina a fost văzută la circa 70 de kilometri (38 de mile marine) de Capul Midia. Alerta a fost dată de un pescador, care în acest moment supravegheză de la distanță obiectul plutitor.

Forțele Navale Române au trimis la locul incidentului nava puitor de mine „Amiral Bălescu”. Acesta este un vas care are capacitatea să instaleze sau să neutralizeze mine. Nava militară românească încă nu a început operațiunea de neutralizare. Este prima misiune de acest tip a unei nave românești, de când a început războiul din Ucraina. În schimb, nave militare ale Turciei au avut mai multe misiuni similare, în Marea Neagră, în ultimele zile.

„Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD), execută astăzi, 28 martie, o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă. Mina a fost observată, în această dimineață, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 08.10. După primirea sesizării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat executarea unei misiuni de cercetare și intervenție în raionul maritim în care a fost sesizată mina. Nava militară a ieșit, la ora 08.20, din portul militar Constanța și, după ce va ajunge în raion, va acționa pentru neutralizarea acesteia”, a anunțat Statul Major al Forțelor Navale (SMFN).

În Marea Neagră ar pluti mine provenite din apele Ucrainei

Mina observată în largul Capului Midia provine, cel mai probabil, din spațiul maritim al Ucrainei. „Cel mai probabil, ea vine de la nord”, a declarat Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al SMFN.

Ea ar fi putit fi inițial ancorată de ucraineni în largul portului Odessa. Această măsură de protecție fusese luată pentru a preveni o apropiere a navelor rusești și o debarcare a militarilor ruși.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce este Cloud Computing și care sunt avantajele acestei tehnologii?

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc marile companii să gestioneze volume imense de date, să scaleze rapid infrastructura IT și să ofere servicii personalizate fără...

Alec Baldwin, criticat pentru că refuză să își ceară scuze familiei Hutchins

Familia lui Halyna Hutchins, directoarea de imagine ucisă pe platourile de filmare ale peliculei "Rust", l-a criticat pe Alec Baldwin pentru că refuză să...

Transelectrica, sancționată cu avertisment de ASF

Criza energetică, generată de conflictul din Ucraina, a creat presiuni fără precedent asupra operatorilor de transport și distribuție Compania Transelectrica, operator al sistemului energetic național,...
Ultima oră
Pe aceeași temă