4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒNaศ™u` ศ™i cu Finu`, Vlฤƒdescu ศ™i Boureanu, condamnaศ›i รฎn acelaศ™i dosar

Naศ™u` ศ™i cu Finu`, Vlฤƒdescu ศ™i Boureanu, condamnaศ›i รฎn acelaศ™i dosar

Fostul ministru al Finanศ›elor, Sebastian Vlฤƒdescu, dar ศ™i Cristian Boureanu, au fost condamnaศ›i la 8 ani ศ™i 6 luni de รฎnschisoare, respectiv la 4 ani ศ™i 3 luni รฎnchisoare รฎntr-un dosar รฎn care erau acuzaศ›i pentru luare de mitฤƒ ศ™i trafic de influenศ›ฤƒ. Decizia Instanศ›ei Supreme nu este definitivฤƒ.

รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie (รŽCCJ) a decis, joi, condamnarea fostului ministru al Finanศ›elor, Sebastian Vlฤƒdescu, la 7 ani de รฎnchisoare pentru luare de mitฤƒ ศ™i 6 ani de รฎnchisoare pentru trafic de influenศ›ฤƒ, รฎn formฤƒ continuatฤƒ. Contopind pedepsele, Vlฤƒdescu Sebastian-Teodor-Gheorghe este condamnat la pedeapsa cea mai grea, de 7 ani รฎnchisoare, la care se adaugฤƒ un spor de 1 an ศ™i 6 luni, rezultรขnd o pedeapsฤƒ finalฤƒ de 8 ani ศ™i 6 luni รฎnchisoare, pe care inculpatul urmeazฤƒ sฤƒ o execute รฎn regim de detenศ›ie.

Instanศ›a a decis ศ™i condamnarea lui Mircea Ionuศ› Costea la pedeapsa de 7 ani รฎnchisoare pentru comiterea infracลฃiunii de luare de mitฤƒ, รฎn forma complicitฤƒศ›ii ศ™i a Mihaelei Mititelu la pedeapsa de 4 ani รฎnchisoare pentru comiterea infracลฃiunii de trafic de influenศ›ฤƒ, pe care inculpata urmeazฤƒ sฤƒ o execute รฎn regim de detenศ›ie.

รŽn acelaศ™i dosar a fost condamnat ศ™i Constantin Dascฤƒlu la pedeapsa de 5 ani ศ™i 6 luni รฎnchisoare pentru comiterea infracลฃiunii de luare de mitฤƒ, pe care inculpatul urmeazฤƒ sฤƒ o execute รฎn regim de detenศ›ie, dar ศ™i pe Cristian-Alexandru Boureanu la pedeapsa de 3 ani ศ™i 6 luni รฎnchisoare pentru comiterea infracลฃiunii de trafic de influenศ›ฤƒ. โ€žรŽn baza art. 97 din Codul penal, anuleazฤƒ suspendarea sub supraveghere a executฤƒrii pedepsei de 1 an ศ™i 9 luni รฎnchisoare, aplicatฤƒ inculpatului Boureanu Cristian Alexandru prin sentinลฃa penalฤƒ nr. 388 din 20 iunie 2018, pronunลฃatฤƒ de Judecฤƒtoria Sectorului 1 Bucureศ™ti รฎn dosarul nr. 24005/299/2017, astfel cum a rฤƒmas definitivฤƒ prin decizia penalฤƒ nr. 641 din 9 mai 2019 a Curศ›ii de Apel Bucureศ™ti โ€“ Secศ›ia a II-a penalฤƒ). Descontopeศ™te pedeapsa rezultantฤƒ de 1 an ศ™i 9 luni รฎnchisoare, aplicatฤƒ inculpatului prin decizia penalฤƒ antemenศ›ionatฤƒ, รฎn pedepsele componente, pe care le repune รฎn individualitatea lor, respectiv 1 an ลŸi 6 luni รฎnchisoare pentru sฤƒvรขrศ™irea infracลฃiunii de ultraj (…) contopeศ™te pedepsele aplicate inculpatului Boureanu Cristian Alexandru, รฎn pedeapsa cea mai grea de 3 ani ศ™i 6 luni รฎnchisoare, la care se adaugฤƒ un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite de 9 luni รฎnchisoare, rezultรขnd o pedeapsฤƒ finalฤƒ de 4 ani ศ™i 3 luni รฎnchisoare, pe care inculpatul urmeazฤƒ sฤƒ o execute รฎn regim de detenศ›ieโ€, potrivit deciziei instanศ›ei, conform romania24.ro.

Lui Boureanu i se scade din durata pedepsei รฎnchisorii durata reศ›inerii ศ™i arestฤƒrii preventive รฎn dosarul nr. 24005/299/2017, de la data de 9.06.2017 ลŸi pรขnฤƒ la data de 11.08.2017, inclusiv.

Potrivit deciziei รŽCCJ, se dispune confiscarea specialฤƒ a sumelor de 3.990.248,6 lei ศ™i 65.000 euro de la inculpatul Vlฤƒdescu Sebastian Teodor Gheorghe. Se dispune confiscarea specialฤƒ a sumei de 2.177.000 euro de la acelaศ™i inculpat. Se dispune confiscarea specialฤƒ a sumelor de 3.121.328,41 lei ศ™i 1.919.900 euro de la inculpatul Costea Mircea Ionuศ›. Se dispune confiscarea specialฤƒ a sumelor de 3.083.498,71 lei ?i 1.050.087 euro de la inculpata Mititelu Mihaela. Se dispune confiscarea specialฤƒ a sumei de 1.114.000 euro de la inculpatul Dascฤƒlu Constantin. Se dispune confiscarea specialฤƒ a sumei de 2.111.799,71 euro de la inculpatul Boureanu Cristian Alexandru. Se dispune confiscarea specialฤƒ a sumei de 214.874,88 euro viratฤƒ รฎn contul deschis pe numele SC Topanel Production Panels SA la A.N.A.B.I., dispoziศ›ie ce se va comunica Agenศ›iei Naศ›ionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Vlฤƒdescu ศ™i Boureanu, naศ™ ศ™i fin de cununie, au ajuns sฤƒ fie condamnaศ›i รฎn acelaศ™i dosar de corupศ›ie, decizia nefiind definitiv

Decizia รŽCCJ nu este definitivฤƒ ศ™i are termen de atac de 10 zile de la comunicare.

Inculpaศ›ii au fost trimiศ™i รฎn judecatฤƒ de DNA. Sebastian Teodor Gheorghe Vlฤƒdescu pentru sฤƒvรขrศ™irea a douฤƒ infracศ›iuni de luare de mitฤƒ ศ™i a unei infracศ›iuni de trafic de influenศ›ฤƒ, pe vremea cรขnd era minsitru de Finanศ›e. รŽn acelaศ™i dosar au fost trimiศ™i รฎn judecatฤƒ ศ™i Mircea Ionuศ› Costea, fost angajat รฎn cadrul ministerului finanศ›elor, deศ›inรขnd o funcศ›ie de conducere รฎntr-o bancฤƒ de stat la data faptelor, pentru sฤƒvรขrศ™irea infracศ›iunilor de trafic de influenศ›ฤƒ ศ™i complicitate la luare de mitฤƒ, un administrator al unor societฤƒศ›i comerciale, persoanฤƒ apropiatฤƒ de conducerea CNCFR pentru sฤƒvรขrศ™irea infracศ›iunilor de trafic de influenศ›ฤƒ ศ™i complicitate la luare de mitฤƒ; Constantin Dascฤƒlu – secretar de stat รฎn cadrul ministerului transporturilor รฎn perioada sฤƒvรขrศ™irii faptelor) pentru sฤƒvรขrศ™irea infracศ›iunii de luare de mitฤƒ ศ™i Cristian Alexandru Boureanu, parlamentar ศ™i vicepreศ™edinte al unui partid politic aflat la guvernare รฎn perioada sฤƒvรขrศ™irii faptelor, pentru sฤƒvรขrศ™irea unei infracศ›iuni de trafic de influenศ›ฤƒ.

Activitatea infracศ›ionalฤƒ s-a desfฤƒศ™urat รฎn douฤƒ etape, potrivit DNA. Prima etapฤƒ ar fi acut loc รฎn anul 2005, รฎn contextul licitaศ›iei organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanศ›ii companiei strฤƒine au convenit cu Vlฤƒdescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea-Ionuศ› ศ™i cu persoana apropiatฤƒ de conducerea CNCFR, sฤƒ le plฤƒteascฤƒ eศ™alonat, pe toatฤƒ durata contractului, un comision de 3,5% din sumele รฎncasate de la statul romรขn. รŽn schimbul, acestor sume, inculpaศ›ii au promis sฤƒ efectueze demersuri pentru a asigura finanศ›area suplimentarฤƒ รฎn vederea รฎncheierii contractului, precum ศ™i plata la timp a facturilor emise. Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, รฎn baza cฤƒruia sumele de bani au ajuns la inculpaศ›i, astfel: o primฤƒ verigฤƒ a fost reprezentatฤƒ de รฎncheierea unui contract de consultanศ›ฤƒ cu o societate de avocaturฤƒ, รฎn baza cฤƒruia compania a plฤƒtit, รฎn perioada 2006-2011, suma totalฤƒ de 39.363.071 lei, deศ™i nu au fost prestate servicii. Urmฤƒtoarea verigฤƒ a fost reprezentatฤƒ de รฎncheierea mai multor contracte fictive รฎntre societatea de avocaturฤƒ sau societฤƒศ›i offshore afiliate acesteia cu societฤƒศ›i controlate de inculpaศ›i, prin care sumele de bani au ajuns la aceศ™tia. รŽn acest mod, Vlฤƒdescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit un milion de euro, Costea Mircea Ionuศ› a primit 3.121.328,41 lei ศ™i 2.320.698 euro, iar persoana apropiatฤƒ de conducerea CNCFR, administrator a unor societฤƒศ›i comerciale, a primit 3.083.498 lei ศ™i 1.050.087 euro.

A doua etapฤƒ a avut loc รฎn cursul anului 2009, pe fondul schimbฤƒrii guvernului ศ™i al crizei economice care a dus la รฎntรขrzierea plฤƒศ›ii facturilor, reprezentanศ›ii companiei strฤƒine au ajuns la o nouฤƒ รฎnศ›elegere privind plata unui comision de 10% din sumele รฎncasate de la statul romรขn cฤƒtre Vlฤƒdescu Sebastian Teodor Gheorghe (care รฎndeplinea din nou funcศ›ia de ministru de finanศ›e), Constantin Dascฤƒlu ศ™i Cristian Boureanu. Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, รฎn baza cฤƒruia societatea strฤƒinฤƒ a transferat 11.781.842 euro รฎn conturile a douฤƒ companii offshore controlate de un cetฤƒศ›ean romรขn cu domiciliul รฎn strฤƒinฤƒtate. Ulterior, sumele au fost transferate prin operaศ›iuni succesive cฤƒtre alte societฤƒศ›i offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a รฎngreuna eventuala urmฤƒrire a traseului banilor. รŽn ultima etapฤƒ, banii au fost transferaศ›i รฎn conturile unor societฤƒศ›i indicate de inculpaศ›i sau au fost retraศ™i รฎn numerar ศ™i au fost รฎnmรขnaศ›i acestora. รŽn acest mod, Vlฤƒdescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit 2.242.000 euro, Dascฤƒlu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian Alexandru a primit 2.111.799 euro. Totodatฤƒ, un director al companiei strฤƒine, cฤƒruia i-a revenit suma de 1.100.000 euro ca urmare a contribuศ›iei sale la activitฤƒศ›ile infracศ›ionale, a รฎncheiat anterior un acord de recunoaศ™tere a vinovฤƒศ›iei, admis de instanศ›a de judecatฤƒ.

รŽn anul 2000, Cristian Boureanu se cฤƒsฤƒtorea, apoi familia lor se mฤƒrea odatฤƒ cu venirea pe lume a fiicei lor, Ioana. รŽnsฤƒ, dupฤƒ doar patru ani de mariaj, Cristian Boureanu divorลฃa de soลฃia sa, iar despฤƒrลฃirea a fost una durฤƒ ลŸi urรขtฤƒ din cauza infidelitฤƒลฃii acesteia, cea care ลŸi-a รฎnลŸelat partenerul tocmai cu naลŸul de cununie, Sebastian Vlฤƒdescu, cel care era ลŸi mai รฎn vรขrstฤƒ faลฃฤƒ de politicianul รฎncornorat. Cu toate acestea, cu ceva timp รฎn urmฤƒ, fosta soศ›ie a lui Cristian Boureanu a negat cฤƒ ar fi avut vreo relaศ›ie cu Sebastian Vlฤƒdescu, cฤƒ totul ar fi fost o รฎnscenare ศ™i cฤƒ, de fapt, pe atunci deja era la un pas de divorศ› de politician, potrivit celor de la stirilekanald.ro.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe ย Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ