13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: O femeie în vârstă de 87 de ani trăiește din nou...

VIDEO: O femeie în vârstă de 87 de ani trăiește din nou tainele războiului

Margarita Morozova a trăit cel de-al Doilea Război Mondial. Acum, ucraineana în vârstă de 87 de ani se află din nou implicată într-un război.

Bibliotecara pensionară locuiește în Harkov, un oraș ucrainean de 1,5 milioane de locuitori, care se află lângă granița cu Rusia. A fost bombardată de loviturile aeriene și de rachete rusești, care au distrus multe.

„Nu mi-am putut imagina niciodată că va mai începe un nou război. Nu mi-am imaginat niciodată că un astfel de masacru se va repeta, este oribil”, a spus ea pentru Reuters.

Morozova avea doar șapte ani în 1941, când forțele germane au început asediul orașului sovietic Leningrad din Rusia, cunoscut acum sub numele de Sankt Petersburg, unde aproximativ 1,5 milioane au murit în doi ani.

După război, s-a mutat la Harkov, în Ucraina, unde a locuit în ultimii 60 de ani și unde acum găsește ecouri inconfundabile ale trecutului ei.

„În copilărie m-am ascuns de bombardamente pe coridor. Ne-am adăpostit în clădiri vechi. Și este la fel și acum”, a spus Morozova, vorbitoare nativă de rusă, care are o fiică ce locuiește la Harkov și un fiu la Sankt Petersburg.

La începutul acestei săptămâni, primarul din Harkov a declarat că orașul a fost atacat constant de forțele ruse. Rusia se referă la invazie ca fiind o „operațiune militară specială” și spune că forțele sale nu vizează civili.

Prinsă într-un conflict, Morozova crede că va fi un dezastru pentru ambele părți.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă