-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaNu doar armele ajută: Un antreprenor din Irak se va folosi de...

Nu doar armele ajută: Un antreprenor din Irak se va folosi de afacerile sale pentru a sprijini Ucraina

Când un antreprenor american născut în Irak, pe nume Emad Ballack, a urmărit filmări ale războiului izbucnit în Ucraina din biroul său din regiunea Kurdistanului de nord a Irakului, a decis că trebuie să acționeze.
În timp ce civilii au plecat din țară, Ballack, un kurd, a început o excursie de patru zile la Kiev, oraș pe care îl numește acasă de peste șapte ani.

„Am fost în Ucraina în ultimii șase, șapte ani, lucrând, mi-am făcut prieteni, atașându-mă emoțional de această țară. Și așa, de aceea am decis să mă întorc, să fiu cu prietenii mei și să încerc să fac tot ce pot pentru a-i ajuta.”

Bărbatul de 45 de ani a vrut să-și folosească afacerile, inclusiv restaurantele și o companie de comerț electronic, pentru a-i ajuta pe ucrainenii aflați sub focul armelor rusești, conform Reuters.

El căută să mobilizeze sprijin pentru a livra hrană, produse de bază și îmbrăcăminte civililor și forțelor de securitate, prin proiectele sale, precum și prin legăturile politice și de afaceri.

După ce a ajuns la Kiev pe 8 martie, antreprenorul a început să pregătească mese gratuite pentru forțele de securitate și civili în restaurantul său, în timp ce strângea donații mai ales din Statele Unite.

Acest antreprenor din Irak ajută făcând mâncare în Ucraina pentru doamnele din armată cărora le place pizza

„Restaurantul este evident închis, dar băieții încearcă să ajute. Cuptorul este încins. Încercăm să pregătim niște mese. Face pizza cu brânză pentru doamnele din armată care iubesc pizza cu brânză. Atât de special pentru fete. Mulțumesc Serghei.”

Folosindu-se de compania sa de comerț electronic Zibox, Ballack organizează livrarea de mărfuri la granița poloneză cu Ucraina, unde autoritățile locale asistă cu logistica pentru a livra ajutor celor aflați în nevoie.

„Lupta înseamnă nu doar să purtați o armă și să trageți în cineva. A lupta în aceste cazuri înseamnă o mulțime de moduri diferite. Puteți ajuta din punct de vedere logistic. Puteți ajuta prin aducerea de donații. Puteți ajuta oamenii care au nevoie”.
Nesigur în ceea ce rezervă viitorul, Ballack a spus că ar putea aduce mai multe dintre afacerile sale în Kurdistanul irakian.

Ce va trimite America Ucrainei?

Noul ajutor american pentru Ucraina include o gamă largă de echipamente militare, variind de la 25.000 de seturi de armătură și căști fiecare până la puști și lansatoare de grenade, mii de alte arme antitanc și cartușe de peste 20 m de muniție.

Pe lângă rachetele Javelin, cele mai puternice arme includ sisteme antiaeriene 800 Stinger, folosite cândva pentru a doborî avioanele sovietice în Afganistan.

De asemenea, SUA intenționează să livreze 100 de „sisteme aeriene tactice fără pilot”, drone care sunt adesea lansate manual și suficient de mici pentru a încăpea în rucsacuri.

Soldații le pot folosi pentru a explora câmpul de luptă sau, în unele cazuri, pentru a ataca, creând, în esență, bombe zburătoare care pot fi aruncate spre ținte de la distanță.

Suma totală pe care America o oferă Ucrainei este de un miliard de euro – o accelerare uriașă în comparație cu cele 2,7 miliarde de dolari furnizate între 2014 și începutul lui 2022.

Este o „dezvoltare semnificativă” și abordează deficiențele anterioare, potrivit lui John Herbst, fost ambasador al SUA la Kiev.

„Fără îndoială că Biden și echipa sa au fost prea timizi în a oferi sprijin pentru Ucraina”, a spus Herbst. „Și au răspuns la această presiune”.

Ce va însemna asta împotriva ofensivelor terestre și aeriene rusești?
Experții militari spun că armele antitanc furnizate de SUA ar putea avea cel mai mare impact în Ucraina.

Forțele ruse invadatoare „sunt în primul rând forțe mecanizate” – adică convoaie blindate – așa că „cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să le scoateți,” a spus fostul colonel al armatei americane Christopher Mayer.

Ucraina a primit o varietate de sisteme antitanc din mai multe țări, ceea ce ajută la creșterea „letalității” forțelor ucrainene împotriva vehiculelor rusești, a spus Mayer.

„Dacă le oferiți o varietate de sisteme antitanc, le oferiți mai multe oportunități de a trece prin orice sisteme de protecție a blindajului defensiv pe care le are acel tanc”, a spus el.

Și, deși afirmațiile lor nu pot fi verificate în mod independent, oficialii ucraineni spun că pun armele la treabă. Începând cu 16 martie, ei susțin că au distrus peste 400 de tancuri și peste 2.000 de alte vehicule rusești.

Cu toate acestea, armele antitanc nu ajută Ucraina să lupte cu forțele aeriene ruse, care de trei săptămâni lovește ținte în toată țara.

Sistemul Stingerm este singura armă antiaeriană inclusă în pachetul de ajutor al SUA.

Sistemul a fost văzut în conflicte din întreaga lume din 1981. A fost folosit în Afganistan.

Este eficient împotriva elicopterelor sau aeronavelor care zboară la joasă altitudine, 3.800 m (12.400 ft), făcându-l relativ inutil împotriva bombardierelor rusești care zboară la altitudine mai mare.

Ce nu a trimis SUA?
În timp ce Casa Albă a sugerat că armele la altitudine mai mare – cum ar fi racheta antiaeriană S-300 din era sovietică – ar putea fi îndreptate către Ucraina prin țări terțe, nu a fost făcut niciun anunț oficial.

Oficialii din Slovacia și-au exprimat dorința de a trimite sistemele în Ucraina, cu condiția să primească înlocuitori. Se pare că alți doi aliați NATO – Grecia și Bulgaria – au, de asemenea, sistemele.

SUA au respins, de asemenea, propunerile ca Polonia să-și transfere avioanele de luptă Mig-29 în Ucraina.

Oficialii americani au descris planul ca fiind „neadecvat” din cauza riscului crescut de conflict deschis între NATO și Rusia.

Dl Mayer, totuși, a spus că transferul de Mig-29 sau avioane similare de către aliații SUA – cu binecuvântarea administrației – ar fi o modalitate eficientă de a ajuta Ucraina să lupte pentru a controla cerul.

El a menționat că Uniunea Sovietică a furnizat atât avioane, cât și piloți Vietnamului de Nord pentru a opera împotriva aeronavelor americane fără a începe o confruntare mai largă.

Astfel, se demontrează că și un antreprenor din Irak poate ajuta Ucraina în războiul declanșat de Rusia de aproape o lună de zile.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă