-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăInternaționalVa înlocui Polonia gazul rusesc cu energie nucleară?

Va înlocui Polonia gazul rusesc cu energie nucleară?

Polonia regândește rolul gazelor naturale în tranziția sa de la energia pe bază de cărbune, deoarece încearcă să evite dependența față de combustibilii ruși, notează Euronews.

Războiul din Ucrina a obligat Uniunea Europeană să încerce să reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia, care furnizează 40% din gazul UE, 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune.

„Dacă vrem să facem asta pe termen scurt, va trebui să reconsiderăm planurile pe care le-am făcut în trecut. Privind situația legislativă actuală a Poloniei, ne împinge foarte clar către un consum mai mare de gaz”, a spus Adam Guibourge. Czetwertynski, subsecretarul de stat al țării pentru climă, la o reuniune a UE .

„Ne uităm din nou la asta pentru a vedea cum ne putem reduce dependența de gaz în această perioadă de tranziție”.

Cărbunele, cel mai murdar combustibil fosil, generează aproximativ 70% din electricitatea poloneză. Acest lucru ar trebui să scadă sub ținta UE de a reduce emisiile cu 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990.

Guvernul se aștepta ca utilizarea mai mică a cărbunelui să declanșeze o creștere a cererii de gaze poloneze în acest deceniu pentru a furniza noi centrale electrice pe gaz. Dar acest anunț recent sugerează altceva.

Orice cerere nouă ar fi satisfăcută în mare măsură de importuri. Rusia furnizează aproximativ 55% din importurile de gaze poloneze, 66% din importurile de petrol și 75% din cărbunele importat, potrivit think tank-ului Forum Energii.

Polonia își explorează opțiunile nucleare

Contractul de furnizare pe termen lung al Poloniei cu Gazprom din Rusia expiră la sfârșitul acestui an. Țara intenționează să înlocuiască această aprovizionare printr-o nouă conductă de gaz din Norvegia, care se așteaptă să fie gata până în noiembrie. Deci, mai este un drum de parcurs dacă vrea să se îndepărteze complet de combustibilii fosili.

Dar reducerea rolului gazului ar putea anunța un rol mai mare pentru energia nucleară.

Varșovia intenționează să pună pe picioare prima sa centrală nucleară în 2033.

Ministerul se așteaptă ca Polonia să aibă un total de 6-9 GW de energie nucleară până în 2043, ceea ce va reprezenta aproximativ 10% din generarea de energie.

Se preconizează că reactoarele pentru capacitatea nucleară finală planificată de 6–9 GW vor costa peste 100 de miliarde de zloți (22,5 miliarde de euro).

În timp ce guvernul polonez vrea să construiască un reactor nuclear gigant, unii sunt sceptici și îngrijorați de pericolele pe care le poate prezenta energia nucleară. Expertul în energie Marcin Roszkowski de la think tank-ul polonez Jagiellonian Club consideră că țara ar trebui să folosească în schimb reactoare modulare pentru a reduce riscul.

„Acum există reactoare mult mai mici, cu o capacitate de 50 și 100 MW”, a spus el pentru DW. „Aceștia sunt reactoare modulare care pot fi combinate. Ele pot fi dispersate în zone mai mari și pot aproviziona orașe și fabrici individuale cu energie.”

„Acest lucru ar preveni un dezastru nuclear major”, a spus el.

Energia eoliană este, de asemenea, o sursă în creștere de energie electrică în Polonia. În 2019, vântul a fost a doua cea mai importantă sursă de energie electrică produsă, după cărbune.

Între timp, țările UE negociază noi politici climatice.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă