Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că autorităţile române în coordonare cu cele de la nivelul UE au prevăzut, în funcţie de durata şi dimensiunea fluxului de echipamente şi de materiale destinate Ucrainei, să mai deschidă încă două hub-uri umanitare la Sighet şi în zona localităţii Isaccea.
„În acest moment pe teritoriul ţării s-a deschis şi funcţionează un hub de sprijin umanitar la Suceava, iar implicaţiile statului român sunt cele desfăşurate prin instituţiile care au în responsabilitate această activitate şi, desigur, există această coordonare şi implicare la nivelul UE, care, în funcţie de durata şi dimensiunea fluxului de echipamente şi de materiale, avem, deja, prevăzut ca subsidiar (…) să mai înfiinţăm două pe rutele principale de transport, respectiv Sighet şi unul aici în zona localităţii Isaccea”, a declarat Ciucă, la finalul vizitei efectuate la Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea din judeţul Tulcea, conform agerpres.ro.
Ciucă vrea noi hub-uri umanitare la Sighet și Isaccea, folosindu-se și, cel mai probabil, de mecanismele UE
El a fost întrebat de un jurnalist străin dacă există sprijin de la Uniunea Europeană prin România pentru refugiaţii ucraineni.
„Am avut întâlniri şi discuţii la nivelul preşedintelui Comisiei Europene, doamna von der Leyen, am avut întâlniri la nivelul comisarului pentru Afaceri interne, am avut întâlniri cu mai mulţi oficiali de la nivelul Uniunii Europene şi există, deja, mecanisme care erau dinainte stabilite, vă dau un exemplu, Mecanismul RESCUE. De asemenea, există disponibilitate, astfel încât, toate cheltuielile care sunt realizate de ţările de la graniţa cu Ucraina şi, în acest moment, asigură un efort, atât material, cât şi bugetar, să poată să primească decontările pentru toate cheltuielile efectuate”, a precizat Nicolae Ciucă.
Un hub umanitar era deja activ la vama Siret
Comisia Europeană și România au format un centru de ajutor umanitar pentru ucraineni, pe teritoriul României, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Ea a făcut acest anunț la București, în prezența președintelui Klaus Iohannis.
„Vă mulțumim pentru faptul că găzduiți pe teritoriul țării dumneavoastră acest centru de protecție”, a spus președinta Comisiei Europene. Ea a făcut aceste precizări joi, 3 martie 2022, în contextul vizitei sale la București.
Ideea unui centru logistic (hub) în România, în sprijinul Ucrainei, fusese aprobată de CSAT în ședința de marți, 1 martie 2022. Imediat după ședința CSAT, președintele Iohannis a făcut publică această decizie.
„Acest centru va permite centralizarea și trimiterea ajutoarelor în Ucraina, dar după părerea mea și în Republica Moldova. Vom lucra în etape, împreună cu Comisia”, a explicat, joi, președintele României. Președintele Iohannis a precizat că acest centru va trimite ajutoare pentru populația civilă din Ucraina, dar aceste ajutoare trebuie să ajungă și în zonele de război. Misiunea centrului va fi, din acest motiv, și mai dificilă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!