25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia a bombardat o bază militară din vestul Ucrainei, folosită de NATO

Rusia a bombardat o bază militară din vestul Ucrainei, folosită de NATO

Rusia a bombardat o bază militară din vestul Ucrainei, din orașul Yavoriv, aflată la 15 kilometri de granița Ucrainei cu Polonia.

UPDATE 13.00 Bilanțul atacului asupra bazei de la Yavoriv a ajuns la 35 de morți. Alte peste o sută de persoane au fost rănite.

Asupra acestei locații militare, armata rusă a lansat circa 30 de rachete. Ofițeri ucraineni estimează că rachetele au fost lansate din avioane care au decolat de la Saratov (Rusia), fără ca aceste avioane să intre deasupra Ucrainei. Guvernatorul regiunii Lvov a anunțat inițial că atacul a produs nouă morți și 57 de răniți.

Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a precizat că la baza din Yavoriv lucrau și instructori militari străini. Nu se știe dacă, în momentul atacului, vreun militar străin era în incinta bazei.

Rusia a pornit atacul militar asupra Ucrainei la data de 24 februarie 2022. Înainte de începerea războiului, la Yavoriv funcționa un centru de instruire pentru operațiuni de menținere a păcii. La acest centru se desfășurau exerciții militare ale Ucrainei cu țările NATO – întrucât Ucraina este stat partener cu NATO. Inclusiv militari români participaseră, în ultimii ani, la antrenamente în acea unitate. Până la 1500 de militari se instruiau, simultan, în această unitate.

Bază militară modernă, cu instructori din Occident

Potrivit evidențelor NATO, centrul de la Yavoriv avea o capacitate de 1790 de militari. Nu se știe câți se aflau, efectiv, în incinta unității. Baza are o poziție strategică deosebită. În vecinătatea ei se află trei puncte de trecere a frontierei spre și dinspre Polonia, dintre care două rutiere și unul rutier și feroviar. În zona Yavoriv se află trei aeroporturi, dintre care unul poate fi utilizat de avioane militare de transport de mari dimensiuni, tip C 130. Celelalte două aerodromuri pot servi pentru avioane tip C 141.

La sud de poligonul Yavoriv se află autostrada Varșovia – Lvov.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

nu l-a și spălat, când l-a scos din mocirlă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a explicat de ce Partidul Național Liberal (PNL), care stă drepți, de ceva...

“Bruxelles-ul împușcă Ungaria pe la spate”, susține premierul Orbán. Ungaria ar refuza să participe la o misiune NATO în Ucraina

Șeful guvernului de la Budapesta, premierul Viktor Orbán, este de părere că "Bruxelles-ul împușcă Ungaria pe la spate", referindu-se la atitudinea pe care o...

Ministrul Agriculturii: România ar putea obţine 30 de milioane de tone de porumb anual

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare de teren, după finalizarea programului...
Ultima oră
Pe aceeași temă