-2.9 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăInternaționalMueller a fost audiat timp de şapte ore în Congres în SUA

Mueller a fost audiat timp de şapte ore în Congres în SUA

Audiat – timp de şapte ore – în două comisii ale Camerei Reprezentanţilor, fostul şef al poliţiei federale (FBI), în vârstă de 74 de ani, s-a mulţumit să repete că ”nu l-a disculpat” pe preşedinte de suspiciuni de obstrucţionarea justiţiei.

El a refuzat din nou să recomande ce să se facă după raportul anchetei sale şi să spună dacă el crede că Donald Trump a încălcat legea.

”A fost o zi foarte bună pentru ţara noastră, o mare zi pentru Partidul Republican şi, putem spune, o mare zi pentru mine”, a comentat Trump, nerăbdător să închidă capitolul care i-a umbrit primii doi ani de mandat, pentru a se întoarce în campania în vederea realegerii sale în 2020. 

Procurorul Mueller a avut ”una dintre cele mai rele performanţe din istoria ţării” şi nu are nimic cu care să susţină ”această farsă ridicolă, această vânătoare de vrăjitoare”, a adăugat miliardarul republican, repetând motto-ul pe care-l repetă neîncetat de la deschiderea investigaţiilor cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016.

Ancheta ”nu era o vânătoare de vrăjitoare”, l-a contrazis Robert Mueller, insistând asupra ”gravităţii” eforturilor depuse de Moscova pentru a influenţa cursul democraţiei americane. ”Aceasta nu era o farsă”, a subliniat el.

”Ei încă o fac, chiar în timp ce suntem noi aici”, a avertizat el.

”CORECT”

În rest, Robert Mueller, care ar fi vrut să evite această audiere, a rămas foarte reţinut. Cu o voce ezitantă, el a făcut să se repete zeci de întrebări şi a refuzat foarte adesea să răspundă – de 206 ori, potrivit CNN.

În faţa acestui martor şters, congresmenii democraţi şi republicani şi-au prezentat rând pe rând argumentele, au prezentat lecturi aflate la antipodul concluziilor sale.

În acest adevărat ping-pong verbal, procurorul a jucat un rol de atbitru minimal, limitându-se să le valideze sau să le invalideze declaraţiile prin ”da”, ”nu”, ”corect” şi trimiţând neîncetat la raportul anchetei sale.

În acest document de peste 400 de pagini, făcut public în aprilie, procurorul special prezintă eforturi ruse în vederea ajutării lui Donald Trump în 2016, însă arată că nu a cules suficiente probe ale unui complot între Moscova şi echoipa acestuia de campanie, în pofida unor contacte regulate.

El prezintă, de asemenea, o serie de presiuni tulburătoare exercitate de locatarul Casei Albe asupra anchetei sale şi se declară, de această dată, incapabil să-l disculpe de suspiciuni de obstrucţionarea justiţiei.

Însă prudentul Robert Mueller nu se pronunţă asupra a ceea ce este de făcut în continuare şi se mulţumeşte să sublinieze că un preşedinte în funcţie nu poate să fie inculpat în timpul mandatului.

Miercuri el s-a cantonat în această linie. ”În concluziile noastre, noi am decis că nu vom spune dacă preşedintele a comis un delict. A fost decizia noastră şi aşa rămâne”, a declarat Mueller.

El a spus, însă, că, ”da”, preşedintele ar putea să fie inculpat după ce va pleca de la Casa Albă.

Administraţia lui Donald Trump a apreciat că nu există material în vederea unei inculpări.

”DOSAR SOLID”

Democraţii consideră că raportul Mueller conţine fapte copleşitoare pentru preşedinte şi că acesta poate susţine deschiderea unei proceduri de destituire (impeachment) în Congres.

Însă ei sunt împărţiţi în privinţa oportunităţii politice de a lansa această procedură de „impeachment”, sortită eşecului având în vedere majoritatea republicană în Senat şi susceptibilă să oculteze dezbateri de fond în campania în vederea alegerilor din 2020.

După audiere, conducătoarea lor în Congres, Nancy Pelosi, a reiterat că ea va angaja Partidul Democrat pe această cale doar dacă dispune de ”dosarul cel mai solid posibil”.

Democraţii, care nu sunt dispuşi să renunţe, au anunţat că urmează să introducă noi acţiuni în justiţie, cu scopul de a încerca să adune informaţii noi, şi anume obligând un fost apropiat consilier al lui Trump să depună mărturie la rândul său.

Democraţii sperau ca audierea lui Robert Mueller – transmisă în direct la televizor – să marcheze spiritele alegătorilor.

Ei şi-au consacrat astfel timpul, miercuri, să rezume elementele tulburătoare din raport, însă fără să reuşească să-i smulgă  noi elemente lui Robert Mueller.

Republicanii au încercat, la rândul lor, să decredibilizeze ancheta. Ei au pus întrebări despre echipa procurorului special şi au pus la îndoială anumite decizii ale acestuia.

Robert Mueller a rămas în general reţinut, însă el a apărat ”competenţele” şi ”integritatea” echipei sale.

Cele mai citite

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă