25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăCulturăDoliu în lumea muzicii: criticul Luminița Vartolomei a murit luni

Doliu în lumea muzicii: criticul Luminița Vartolomei a murit luni

Criticul muzical Luminița Vartolomei a murit la vârsta de 76 de ani, a anunţat muzicologul Mihai Cosma.

“A plecat dintre noi, după o lungă suferinţă, criticul muzical Luminiţa Vartolomei, personalitate importantă a muzicologiei şi jurnalismului cultural din ţara noastră. (…) Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a transmis Mihai Cosma, luni, într-o postare pe Facebook.

Potrivit muzicologului, Luminiţa Vartolomei a făcut parte dintr-o generaţie de analişti ai muzicii deosebit de activi, lideri de opinie, care se exprimau public în ziare, reviste, la radio şi la televiziune, contribuind esenţial la valorizarea şi buna înţelegere a faptelor muzicale de pe scenele noastre, precum şi la lansarea ori dezvoltarea carierelor multor interpreţi români.

I se datorează existenţa singurei reviste de critică muzicală din România, “Actualitatea muzicală”, pe care a fondat-o în 1990 la cererea conducerii de atunci a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (Pascal Bentoiu, Adrian Iorgulescu, Octavian Lazăr Cosma), alcătuind echipa redacţională, stabilind coordonatele editoriale, invitând toate condeiele consacrate, ca şi pe tinerii talentaţi în ale criticii muzicale să scrie cronici, recenzii, reportaje, interviuri, conform agerpres.ro.

După absolvirea Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a lucrat ca redactor la Radiodifuziunea Română (1968-1973), apoi consultant artistic la Filarmonica “George Enescu” (1973-1975).

Ulterior, a preluat poziţia de redactor principal la revista “Contemporanul” (1975-1990). După 1989 a condus revista “Actualitatea Muzicală” (cea mai lungă perioadă din istoria acestei publicaţii, şi anume două decenii), ca şi revista “Spectacolul Muzicii” (1995-1997).

Criticul Luminița Vartolomei a fost membru al Colegiului Criticilor Muzicali din cadrul Asociaţiei oamenilor de Teatru

A fost membru al Colegiului Criticilor Muzicali din cadrul Asociaţiei oamenilor de Teatru şi Muzică (A.T.M.), al Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, ajungând până în postura de coordonator al Biroului Secţiei de muzicologie şi critică muzicală a U.C.M.R. (2002-2010).

Tot în perioada în care a fost redactor şef (1990-2001) au fost fondate şi Premiile Revistei “Actualitatea muzicală”, primele premii de muzicală oferite de presa din România.

A contribuit la organizarea unor festivaluri şi evenimente muzicale în diverse oraşe ale ţării.

Printre cărţile apărute sub semnătura Luminiţei Vartolomei se numără: “Soclu pentru efemeride” (Premiul UCMR pe anul 1992); “Teatrul din umbra muzicii; Natură moartă cu voci, instrumente şi baghete; Dicţionar de muzică” (1979, în colaborare cu Iosif Sava), “Mică enciclopedie muzicală” (1997, în colaborare cu Iosif Sava); “Muzică şi muzicieni” (1992, în colaborare cu Iosif Sava); “Stop-cadru în sonor” (2 vol., Premiul Academiei Române pe anul 2002); “Teatrul din umbra muzicii” (2003); “Totul (numai) despre muzică” (2004); “Natură moartă cu voci, instrumente şi baghete” (2 vol., 2005 şi 2006); “Ghidul cititorului despre muzică” (2008); “Inevitabilele rămăşiţe” (2013) şi “Soclu pentru efemeride”, ediţia a doua (2013).

Luminiţa Vartolomei fost distinsă cu numeroase premii, atât din partea Uniunii (triplă laureată), cât şi din partea altor foruri culturale, inclusiv din partea Academiei Române. Totodată, i-a fost conferit Ordinul “Meritul Cultural”, clasa I.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă