0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaComisia Europeană și România formează un centru de ajutor umanitar pentru Ucraina

Comisia Europeană și România formează un centru de ajutor umanitar pentru Ucraina

Comisia Europeană și România au format un centru de ajutor umanitar pentru ucraineni, pe teritoriul României, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Ea a făcut acest anunț la București, în prezența președintelui Klaus Iohannis.

„Vă mulțumim pentru faptul că găzduiți pe teritoriul țării dumneavoastră acest centru de protecție”, a spus președinta Comisiei Europene. Ea a făcut aceste precizări joi, 3 martie 2022, în contextul vizitei sale la București.

Ideea unui centru logistic (hub) în România, în sprijinul Ucrainei, fusese aprobată de CSAT în ședința de marți, 1 martie 2022. Imediat după ședința CSAT, președintele Iohannis a făcut publică această decizie.

„Acest centru va permite centralizarea și trimiterea ajutoarelor în Ucraina, dar după părerea mea și în Republica Moldova. Vom lucra în etape, împreună cu Comisia”, a explicat, joi, președintele României. Președintele Iohannis a precizat că acest centru va trimite ajutoare pentru populația civilă din Ucraina, dar aceste ajutoare trebuie să ajungă și în zonele de război. Misiunea centrului va fi, din acest motiv, și mai dificilă.

Procedura de formare a acestui hub a început deja. Totuși, el va începe să funcționeze efectiv abia în câteva săptămâni, a estimat președintele Iohannis.

România este țara din UE care are cu Ucraina cea mai lungă frontieră terestră, de circa 600 de kilometri. Ajutoarele vor ajunge din România în Ucraina pe cale terestră, întrucât spațiul aerian al Ucrainei este închis. Principalele puncte de frontieră între România și Ucraina sunt Sighetu Marmației (județul Maramureș) și Siret (județul Suceava). Există și punctul de frontieră Isaccea (județul Tulcea) dar acolo tranzitul este mai anevoios întrucât se face cu bacul, peste Dunăre.

Circa 130.000 de cetățeni ai Ucrainei s-au refugiat în România, în ultimele șapte zile. Peste jumătate dintre aceștia au plecat deja spre alte țări. Circa 55.000 dintre aceste persoane se mai află, încă, pe teritoriul României.

România vrea să ofere ajutor umanitar pentru Ucraina dar și pentru Republica Moldova

Cu privire la eventuala trimitere de ajutoare UE în Republica Moldova, Ursula von der Leyen n-a avut nicio precizare. Ea a felicitat însă România pentru faptul că a ajutat Republica Moldova și pentru faptul că dorește să ajute, în continuare, atât Ucraina cât și Republica Moldova.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă