9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăPoliticăȘedință comună de guvern România - Polonia. 101 ani de la tratatul...

Ședință comună de guvern România – Polonia. 101 ani de la tratatul de alianță împotriva Rusiei

O ședință comună de guvern România – Polonia are loc, joi, 3 martie, la Varșovia.

Acțiunea are loc în contextul în care, acum 101 ani, în 1921, România și Polonia au semnat tratatul bilateral de alianță defensivă împotriva Rusiei.

Joi dimineață, la ora 9,30, începe ceremonia primirii oficiale a premierului Nicolae Ciucă de către premierul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki. Urmează o „întrevedere tete-à-tête” între cei doi șefi de guvern. La ora 9,55 are loc o întrevedere în format restrâns cu premierul Mateusz Morawiecki.

La ora 11 începe întrevederea în plen a celor două delegații, care va dura circa o oră. La ora 12,40 are loc ceremonia de semnare a documentelor bilaterale de către cei doi premieri, Nicolae Ciucă și Mateusz Morawiecki. La ora 15,30, premierul României, Nicolae Ciucă, va avea o întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Ședință comună de guvern, în contextul crizei din Ucraina

Tratatul defensiv România – Polonia, semnat în anul 1921, prevedea că aceste două țări se vor apăra una pe alta în fața oricărei agresiuni „venite dinspre est”. La est se afla Rusia sovietică. Tratatul România – Polonia mai prevedea că aceste două țări își recunosc și își apără „granițele actuale”. Era vorba de granițele din anul 1921. La acel moment, România și Polonia aveau frontieră terestră comună.

Pe de altă parte, ședința comună din ziua de joi, 3 martie 2022, are loc în contextul războiului din Ucraina. Cu o zi înainte, miercuri, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, avertiza că „pericolul este aici, foarte aproape de granițele noastre”.

Atât România cât și Polonia primesc acum refugiați civili din Ucraina. De asemenea, în România și Polonia, NATO a trimis forțe militare suplimentare. În România au sosit o mie de militari din Forțele Terestre ale SUA (US Army). Efectivul total al trupelor americane din România este acum de circa 2000 de oameni. Separat, Forțele Aeriene ale SUA au trimis în România avioane de luptă F-35.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ambasada SUA de la Kiev, închisă temporar, din cauza unui posibil atac aerian major

Departamentul pentru Afaceri Consulare de Stat al SUA a transmis că Ambasada SUA la Kiev a primit informații despre un potențial atac aerian semnificativ...

Târg de Turism: Sejururi de la 193 de lei și vacanțe la preț redus pentru 2025

Târgul de Turism din București, organizat între 21-24 noiembrie, vine cu oferte atractive pentru 2025 Sejururile pe litoral încep de la 193 lei pentru 5...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă