Mulți părinți se întreabă dacă ar trebui să facă vizite preventive la ortodont cu copilul lor și când ar trebui să aibă loc prima vizită. Răspunsul este da, cu siguranță trebuie monitorizată dezvoltarea dentiției la copii.
În general, se poate spune că prima vizită într-un cabinet de ortodontie ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de șapte ani. Dacă medicul dentist, pediatrul sau logopedul observă nereguli, merită vizitat mai devreme. Se știe însă că părinții sunt cei mai buni observatori ai sănătății copilului lor, de aceea ar trebui să fie atenți la câteva simptome care se observă destul de ușor.
Ce semne ar trebui să te trimită la ortodont cu copilul?
Dacă observi oricare dintre următoarele simptome, merită să cauți o clinică de stomatologie pentru a consulta un medic ortodont, astfel încât să acționezi cât de repede:
obiceiuri dăunătoare precum: suptul degetului mare, suptul prelungit al suzetei, mușcarea creioanelor etc;
respirație pe gură, gura deschisă constant, sforăit;
pierderea prematură a dinților de lapte din cauza cariilor sau a traumatismelor;
dinți strâmbi, fără spațiu pentru un dinte în creștere, goluri mari între dinți;
asimetrie vizibilă pe față sau pe bărbie și/sau o bărbie în retragere sau prea proeminentă (malocluziile nu sunt numite numai colocvial dinți strâmbi, ci și disproporții în dimensiunea maxilarului și a mandibulei formând o „mușcătură incorectă”);
dinții frontali superiori care ies înainte;
un spațiu între dinții frontali;
defect de vorbire;
dificultate în închiderea gurii;
scrâșnirea sau strângerea dinților.
La vârsta preșcolară, părinții trebuie să se concentreze în principal pe eliminarea obiceiurilor dăunătoare și pe o alimentație sănătoasă pentru copil. Ar trebui să conțină o mulțime de alimente care necesită mestecare, căci acest lucru ajută la dezvoltarea corectă a mușcăturii. Combaterea obiceiurilor rele, la rândul său, duce adesea la corectarea spontană a malocluziei fără a mai fi necesar un aparat dentar.
Ce trebuie să știe părinții despre dantura copiilor mici?
Tratamentul activ cu aparat dentar în dentiția primară (vârsta între trei și șase ani) este extrem de rar, uneori fiind necesară șlefuirea smalțului pe dinții care nu s-au frecat corespunzător și interferează cu dezvoltarea mușcăturii.
În concluzie, în cazul copiilor mai mici, părinții trebuie să se focuseze în principal pe eliminarea cauzei care dă direcția patologică în dezvoltarea dentiției și mușcăturii. Singura afecțiune care ar trebui tratată cât mai devreme este mușcătură încrucișată. Apare atunci când dinții superiori nu se suprapun pe dinții inferiori (se poate întâmpla și din lateral) și atunci există o mușcătură transversală laterală sau anterioară. Acest defect se datorează cel mai adesea dezvoltării anormale a maxilarului sau îngustării acestuia. Prin urmare, merită observat cu atenție tot ceea ce se întâmplă cu dinții copiilor, chiar și a celor foarte mici și trebuie vizitat constant un medic ortodont de încredere.