Vulcanul Etna a „răbufnit” din nou. A revenit la viață după câteva luni de liniște și a emanat un nor negru de cenușă vulcanică înalt de 12 kilometri peste estul Siciliei.
Aeroportul din Catania s-a închis. Vulcanul Etna împrăștie fum
”Din cauza activităţii Etnei, spaţiul aerian al aeroportului din Catania este în prezent închis traficului”, a anunţat aeroportul Vincenzo Bellini din Catania pe pagina sa de Facebook. ”Niciun avion nu va putea ateriza sau decola”, potrivit Agerpres.
Vulcanul, care domină estul Siciliei şi în special oraşul-port Catania, a format un fluviu de lavă şi un val de fum şi cenuşă care se întinde pe mai bine de 10 km
Nu s-au raportat daune materiale în orașele din jurul vulcanului.
Până luni după-amiază, fluxul de lavă din crater s-a oprit, potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia. Dar, mai devreme, în cursul zilei, în timp ce norul vulcanic se revărsa din Etna, institutul a emis un avertisment pentru avioanele din zonă.
Norul falnic, vizibil pe kilometri întregi, a fost cel mai recent spectacol impresionant al vulcanului din această lună.
Etna a avut zeci de erupții cunoscute în istoria sa. În 1669, în ceea ce a fost considerată cea mai mare erupție cunoscută a vulcanului, lava a îngropat o fâșie din Catania, cel mai mare oraș din estul insulei Sicilia, și a devastat zeci de sate.
Mai recent, în 1983, dinamita a fost folosită pentru a devia lava care amenința orașele. În 1992, armata a construit un zid din pământ pentru a reține lava, care curgea din Etna de luni de zile, pentru ca aceasta să nu distrugă satele de pe versanți.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!