17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiKlaus Iohannis a participat la cel de-al șaselea summit UE- Uniunea Africană

Klaus Iohannis a participat la cel de-al șaselea summit UE- Uniunea Africană

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 17-18 februarie 2022, la Bruxelles, Regatul Belgiei, la cel de-al șaselea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană.

Viziune Comună pentru 2030” este declarația comună adoptată de liderii europeni și africani. Aceasta reflectă dorința ambelor părți de a consolida un parteneriat reînnoit pentru solidaritate, securitate, pace, dezvoltare economică durabilă și prosperitate pentru generațiile viitoare, pornind de la valori comune, egalitatea între parteneri, respectarea suveranității, responsabilitate și angajamente reciproce.

Klaus Iohannis, la cel de-al șaselea summit UE- Uniunea Africană

De asemenea, parteneriatul își propune să abordeze oportunitățile și provocările imediate, dar și posibilitățile oferite pe termen lung.

Summitul UE – Uniunea Africană a prilejuit ocazia pentru o cooperare reînnoită și consolidată pentru pace și securitate, în cadrul Arhitecturii africane de pace și securitate (APSA). Într-o perioadă în care cele două continente se confruntă cu aceleași provocări comune de securitate.

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la panelurile cu temele „Pace, securitate și guvernare”, respectiv „Educație, cultură și formare profesională, migrație și mobilitate”.

Klaus Iohannis este de părere că că pacea și securitatea internaționale sunt esențiale în atingerea obiectivelor comune de dezvoltare, fiind nevoie de angajarea tuturor actorilor implicați și de acțiuni ferme și coordonate la nivel multilateral.

Totodată, referitor la tema „Educație, cultură și formare profesională, migrație și mobilitate”, șeful statului a arătat că educația reprezintă una dintre prioritățile sale ca președinte, precum și un angajament personal față de creșterea calității în educație.

Potrivit spuselor sale, România colaborează cu Africa în domeniul educațional. Mii de cetățeni africani, foști studenți în țara noastră, folosindu-și competențele dobândite în universitățile românești pentru a-și servi țările și pentru a contribui la construirea de punți de legătură. Peste 17.500 de tineri africani au studiat în universitățile din România numai în ultimii cinci ani, iar în jur de 3.500 de studenți, din cel puțin 40 de țări africane, sunt înscriși anual la universități.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța formării profesionale continue. România s-a angajat să sprijine cursurile de formare pentru partenerii africani în diverse domenii, de la gestionarea riscurilor de dezastre și soluționarea conflictelor, la combaterea dezinformării.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă