Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații în urma Summitului Uniunea Europeană – Uniunea Africană, organizat la Bruxelles. Cum era de așteptat, președintele României a atins și cel mai fierbinte subiect care se află în această perioadă pe buzele tuturor: criza din Ucraina și iminentul război pe care Rusia ar putea să-l declanșeze oricând.
Românii sunt îngrijorați de situația din Ucraina, mai ales că tensiunile dintre cele două state au escaladat, joi dimineață, când separatiștii ruși din est au intrat în conflict armat cu militarii ucraineni.
Klaus Iohannis și-a început declarațiile precizând că a avut o întâlnire în cerc restrâns cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cu care a discutat despre situația conflictului armat din Sahel. Apoi, președintele României a ajuns la Bruxelles, unde a participat la Consiliul European dedicat situației tensionate din Ucraina – un subiect care ne interesează cu adevărat.
Klaus Iohannis, cele mai importante declarații după Bruxelles
„Ieri am avut o întâlnire în cerc mai restrâns cu președintele Macron. Am discutat despre prezența noastră militară în Sahel, unde suntem implicați și noi în combaterea grupurilor teroriste”.
„Situația este foarte complicată, au fost răsturnări de guvern. Noi, România, suntem deciși să continuăm într-o formă ce va fi găsită în perioada următoare”.
„Azi am venit la Bruxelles la Consiliul European dedicat situației din Ucraina. A fost o întâlnire scurtă, dar foarte bună”.
„Trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice, și în cele economice. Suntem pregătiți să luăm orice măsură se impune când situația în teren se schimbă”.
În cazul în care Rusia atacă Ucraina, președintele Iohannis a spus că „reacțiile pe care le vom avea vor fi comune, nu va reacționa fiecare țară separat. UE are pachete de reacții pregătite”.
Klaus Iohannis: „Da, suntem pregătiți pentru migranți”
„Fiecare are și probleme concrete, noi avem peste 600 km de graniță cu Ucraina. Da, suntem, pregătiți pentru migranți”.
„În chestiuni de impact economic suntem pregătiți, avem măsuri specifice pregătite. Noi ne dorim o soluție diplomatică. Nu își dorește nimeni o soluție de tip sancțiuni. Toți dorim dezescaladare”.
Klaus Iohannis a mai declarat că a discutat cu președintele Macron despre grupul de luptă NATO care va fi înființat inclusiv pe teritoriul României. „Am discutat cu președintele Macron și acest subiect, ne dorim în continuare să fie poziționat în România. Noi suntem pregătiți, știm unde va fi poziționat acest battle group, dar el nu este încă aprobat formal la nivel NATO. Dar suntem optimiști că aliații NATO vor agrea acest grup de luptă, decizia va fi luată în această primăvară”, a mai declarat președintele României.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!