5.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCui servește criza din Ucraina, în opinia fostului premier Adrian Năstase

Cui servește criza din Ucraina, în opinia fostului premier Adrian Năstase

Adrian Năstase, fost premier și fost ministru de Externe al României, face o analiză despre adevăratele interese care se ascund în spatele crizei din Ucraina. Analiza publicată, pe blog, de Adrian Năstase se intitulează „Asteptându-l pe Godot”. Textul a fost publicat la 16 februarie, adică în ziua în care se spunea că Rusia va ataca Ucraina.

Adrian Năstase amintește că „se implinesc, anul acesta, 70 de ani de la publicarea celebrei piese de teatru a lui Samuel Beckett. Vladimir si Estragon asteapta, inutil, un personaj numit Godot, care nu soseste. Piesa lui Beckett este o expresie a teatrului absurdului”.

În opinia lui Adrian Năstase, „ceea ce se întâmplă în conflictul din / despre Ucraina pare că are, cumva, aceeași geneză”. Fostul premier comentează ironic precizia cu care se anunțase momentul atacului din Rusia.

„Invadarea Ucrainei este anunțată sistematic, indicându-se, eventual și ziua (16 februarie) sau ora (15, probabil ora locală). Godot este incăpătânat si nu vine (să sperăm). Dar isi face datoria. Pune presiune pe proiectul Minsk 2, de federalizare a Ucrainei, inarmează (defensiv) Ucraina (va ramâne acolo armamentul transferat de britanici, etc si după criză ?), creste importul in Europa de gaz lichefiat din SUA, Ucraina va primi un imprumut substantial contra angajamentului că nu va mai dori in NATO, etc. Godot a jucat si joacă in continuare un rol important in viata noastră, mai ales in cadrul razboiaielor absurde (hibride, psihologice, etc)”, subliniază Adrian Năstase.

Se fac presiuni pentru federalizarea Ucrainei, avertizează Adrian Năstase

Minsk 2 este denumirea acordului semnat la începutul anului 2015, după ce Rusia ocupase peninsula Crimeea. La acel moment, Rusia și Ucraina se aflau într-un război nedeclarat. Sub influența Franței și a Germaniei, acordul a fost semnat de guvernul de la Kiev și de separatiștii din Donețk și Lugansk. Acordul prevedea o largă autonomie pentru regiunile din Ucraina, cu accent pe aceste două regiuni rusofone. Minsk 2 prevedea și organizarea de alegeri în aceste două provincii.

În paralel, separatiștii din aceste două provincii au proclamat „republicile populare” Donețk și Lugansk. Acum, în februarie 2022, Rusia este pe punctul să le recunoască independența, adică ruperea lor de Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

BNR lansează o bancnotă aniversară dedicată Regelui Carol I

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, pe 1 Decembrie 2024, o bancnotă aniversară destinată colecţionarilor. Aceasta marchează 185 de ani de...

Ministerul Finanțelor a atras 348 milioane euro prin titluri de stat la randamente de 3,5% și 3,19%

Ministerul Finanțelor a finalizat miercuri două licitații pentru titluri de stat, prin care a împrumutat 348 milioane euro de la bănci. Randamentele au fost...

Pep Guardiola, dezamăgit după șocul cu Feyenoord! „Am vrut să mă rănesc”

Manchester City a înregistrat al șaselea meci consecutiv fără victorie, remizând dramatic, 3-3, cu Feyenoord, în Liga Campionilor, după ce a condus cu 3-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă