Conducerea NATO a aprobat Grupul de luptă din România, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Anunțul a fost făcut în seara zilei de 16 februarie la Bruxelles.
Data de 16 februarie era chiar cea în care Occidentul estima un atac al Rusiei asupra Ucrainei. Exact în această zi, miniștrii Apărării din statele NATO s-au reunit la Bruxelles. Din România, la reuniune a participat ministrul Vasile Dîncu.
Una dintre deciziile miniștrilor Apărării din NATO a fost aprobarea oficială pentru înființarea de noi Grupuri de luptă în estul Europei. Una dintre aceste noi structuri militare multinaționale va funcționa în România, a precizat Stoltenberg. El a mai anunțat că NATO a aprobat propunerea Franței de a conduce Grupul de luptă din România. Secretarul general NATO a amintit că el s-a deplasat recent în România și că autoritățile României sunt de acord să primească această structură multinațională. Într-adevăr, secretarul general Stoltenberg a fost în baza de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu președintele Iohannis.
Anunțul privind trimiterea de trupe ale Franței în România fusese făcut, la începutul anului 2022, de președintele Emmanuel Macron. Liderul de la Paris explica însă că militarii francezi vor fi trimiși în România abia după ce se obține aprobarea NATO.
În România, Statul Major al Forțelor Terestre a finalizat deja pregătirile pentru a primi această unitate NATO.
NATO deține deja patru Grupuri de luptă multinaționale în funcțiune. Țările gazdă sunt Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Efectivele lor sunt, aproximativ, între 800 și 1500 de oameni. Efectivul total al acestor patru unități este de 4615 militari. În unitatea din Polonia sunt integrați și militari trimiși de România.
Grupul de luptă din România ar putea avea circa o mie de militari
Despre efectivul viitorului Grup din România încă nu se știe nimic. Se știe însă că el va fi format din mai multe țări, iar Statele Unite vor avea cu siguranță militari în cadrul acestuia. Pe lângă cei o mie de militari trimiși suplimentar în România, SUA mai are 8500 de militari desemnați să plece spre Europa. Unii dintre acești 8500 de militari americani vor fi incluși în Grupurile de luptă NATO.
Momentul operaționalizării „Battle Group Romania” nu este încă precizat. „Noi suntem pregătiți, așa cum Ministerul deja a anunțat. Sperăm ca în această primăvară să avem acest Grup, să avem o forță multinațională care să se alăture Franței”, a declarat, joi, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.
Inițiativa de a înființa Grupuri de luptă pe Flancul Estic a fost lansată de NATO după ce Rusia a atacat Ucraina, în anul 2014. România are o graniță terestră foarte lungă, de 600 de kilometri, cu Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!