Statele Unite și Rusia au oferit ieri versiuni diferite ale realității. Moscova a anunțat o retragere parțială a trupelor de la granița Ucrainei. În replică, Washingtonul a spus că Rusia a mai adus mii de soldați și noi arme de luptă, pentru o invazie la scară largă, relatează Washngton Post. NATO va trimite noi contingente în România, mai spune o sursă Reuters.
În timp ce statele europene susțin aceleași idei, că Rusia nu intenționează să se retragă, oficiali ai Estoniei au dezvăluit existența unor grupuri de luptă la granița Ucrainei, susține corespondentul Reuters de la Moscova.
„Mai multe vehicule blindate, elicoptere și un spital de campanie au fost depistate.” A declarat șeful serviciilor secrete ale apărării britanice. Acesta, potrivit surselor din insulă, apare rar în public.
Până la 7.000 de soldați au fost aduși la graniță în ultimele zile. Unii au sosit ieri, a declarat un înalt oficial din administrația președintelui american Joe Biden. Acesta însă nu a furnizat dovezi.
Puterile mondiale sunt implicate într-una dintre cele mai profunde crize din relațiile Est-Vest din ultimii zece ani, mai spune presa anglo-saxonă. Criza energetică este declanșată de Rusia, susțin mai multe voci occidentale. Administrația de la Kremlin vrea să stăvilească aderarea Ucrainei la NATO.
„Continuăm să vedem unități militare care se deplasează spre frontiera ucraineană”
„Trebuie să privim la ceea ce face Rusia, nu la ceea ce zice. Mai mult, nu am văzut nicio retragere a forțelor sale,” a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-un interviu pentru MSNBC. „Continuăm să vedem unități militare care se deplasează spre frontiera ucraineană.”
citește și: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război
Serviciile de informații ale Estoniei sunt la curent cu aproximativ 10 grupuri de luptă, care se deplasează către granița cu Ucraina, unde estimează că sunt deja dislocați aproximativ 170.000 de soldați, a declarat Mikk Marran, directorul general al Serviciului de Informații Externe al Estoniei.
Atacul ar include bombardarea cu rachete și ocuparea „terenului cheie”, a adăugat el.
„Dacă Rusia are succes în Ucraina, ar încuraja-o să crească presiunea asupra țărilor baltice în următorii ani”, a spus el. „Amenințarea cu războiul a devenit principalul instrument de politică pentru Putin”.
NATO va trimite noi contingente în România
Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale se retrag după exercițiile din districtele militare din sud și vest din apropierea Ucrainei, iar ambasadorul Moscovei în Irlanda a insistat că forțele din vestul Rusiei vor reveni la pozițiile lor normale în trei până la patru săptămâni.
A publicat un videoclip cu tancuri. A dorist să arate că vehicule de luptă de infanterie, unități de artilerie autopropulsate părăsesc peninsula Crimeea.
Comandanții militari ai NATO elaborează planuri pentru noi. Diplomații susțin că ar putea fi trimise alte unități de luptă în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Astfel de unități sunt deja în Polonia, România și în statele baltice.
Marea Britanie își va dubla forța în Estonia și va trimite tancuri și vehicule blindate de luptă în mica republică baltică de la granița cu Rusia, ca parte a desfășurării NATO, conchide corespondentul Reuters.