25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalAfghanistanAfganistanul amenință SUA dacă aceasta nu va restitui 7 miliarde de dolari...

Afganistanul amenință SUA dacă aceasta nu va restitui 7 miliarde de dolari luați din rezervele Băncii Centrale afgane

Afganistanul va fi “constrâns să-şi reconsidere” politica faţă de SUA dacă Washingtonul nu revine asupra deciziei sale de a confisca 7 miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale afgane, dintre care jumătate în compensaţie pentru victimele atacurilor de la 11 septembrie 2001, au anunţat talibanii luni într-un comunicat, citat de France Presse.

“Atentatele din 11 septembrie nu au nicio legătură cu Afganistanul. Dacă SUA nu-şi schimbă poziţia şi îşi continuă acţiunile provocatoare, Emiratul islamic va fi de asemenea constrâns să-şi reconsidere politica faţă” de SUA, a declarat adjunctul purtătorului de cuvânt al talibanilor într-un comunicat oficial distribuit pe Twitter, conform agerpres.ro.


Afganistanul nu e de acord ca SUA să-i confiște 7 miliarde de dolari luați din rezervele Băncii centrale afgane depuse în SUA

Presedintele american Joe Biden a semnat vineri un decret care permite confiscarea sumei de 7 miliarde de dolari din rezervele Băncii centrale afgane depuse în SUA, din care jumătate sunt destinate victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 şi jumătate pentru sprijin umanitar populaţiei din Afganistan, dar fără ca talibanii să aibă acces la aceste fonduri, potrivit AFP.

Talibanii nu vor avea acces la rezervele monetare ale Băncii Centrale păstrate de guvernul afgan în SUA, a asigurat în august 2021 un responsabil al administraţiei preşedintelui Joe Biden, în timp ce majoritatea acestor fonduri se află în afara Afganistanului, informează France Presse, potrivit Agerpres.

„Activele Băncii Centrale pe care guvernul afgan le deţine în SUA nu vor fi puse la dispoziţia talibanilor”, a subliniat acelaşi responsabil american, conform digi24.ro.

Marea majoritate a rezervelor monetare ale Băncii Centrale afgane nu se află în Afganistan, a precizat pentru AFP o sursa apropiată dosarului, fără ca totuşi să precizeze câte dintre aceste active sunt păstrate în Statele Unite.



Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

VIDEO. Maria Cârneci, fără perdea. Dezvăluiri emoționante despre relația cu Romulus Petrescu

Prezentă în emisiunea de la Kanal D "40 de întrebări" cu Denise Rifai, Maria Cârneci a vorbit despre relația cu Romulus Petrescu, despre viața...

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă