20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalO regiune din Elveția vrea să acorde primatelor drepturi fundamentale

O regiune din Elveția vrea să acorde primatelor drepturi fundamentale

O regiune din nordul Elveției urmează să voteze dacă primatelor ar trebui să li se acorde aceleași drepturi de fundamentale la fel cum au și oamenii, potrivit Euronews.

Cantonul Basel-Stadt va decide dacă își modifică constituția, astfel încât „integritatea mentală și fizică” a primatelor să fie protejată prin lege.

Referendumul a fost declanșat de grupul pentru drepturile animalelor Sentience, care a strâns peste 100.000 de semnături necesare pentru a supune problema la vot.

Odată atinsă cota, autoritățile cantonale și ale orașului au apelat imediat la curtea supremă a Elveției, în încercarea de a opri referendumul, spunând că este împotriva legii federale.

Dar plângerea a fost respinsă în 2020, pe baza faptului că, cantoanelor din Elveția li se permite să meargă mai departe în ceea ce privește protecția lor decât o prevede legea federală.

„Primatele sunt renumite pentru creierul lor mare, structurile lor sociale complexe și capacitatea mare de a suferi atât fizic, cât și psihic”, spune site-ul Sentience.

„Primatele sunt folosite pentru divertisment și cercetare, dar nu au mijloace de autodeterminare.”

Se va adopta legea?

Basel-Stadt găzduiește una dintre cele mai faimoase grădini zoologice din Europa și aproximativ 150 de primate trăiesc în canton, potrivit Sentience.

Dar este puțin probabil ca Grădina Zoologică din Basel să fie afectată de vot. Potrivit Curții Supreme a Elveției, decizia implică doar primatele deținute de organisme publice și nu cele deținute de „persoane direct private” – inclusiv grădina zoologică.

Cu toate acestea, grădina zoologică se teme de impactul acestui vot. Membrul consiliului de administrație, Olivier Pagan, a declarat pentru AFP că dacă li se vor acorda aceste drepturi, va fi foarte dificil să omori o maimuță pentru a pune capăt suferinței sale atunci când nu se simte bine.

„Controlul bunăstării și siguranței lor nu ar mai fi responsabilitatea biologilor cu experiență, a medicilor veterinari și a îngrijitorilor cu experiență, ci a unui mediator… sau chiar a avocaților necalificați”, spune el.

O altă victorie pentru activiștii pentru drepturile animalelor ar putea fi obținută duminică. Elveția urmează să voteze și ea printr-un referendum, dacă țara va deveni prima din lume care interzice complet testele pe animale.

Peste 550.000 de animale au murit la testele de laborator în 2020 în țară, potrivit statisticilor guvernamentale – inclusiv primate.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Bijuterii: Expresii de eleganță și simboluri ale rafinamentului personal

Bijuteriile, aceste minunate accesorii, sunt mai mult decât simple ornamente. Ele sunt reflecții ale culturii, eleganței și personalității, care traversează timpul aducând cu ele...
Ultima oră
Pe aceeași temă