13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăCulturăRitualul focului sfânt se reia la fluviul Gange din India

Ritualul focului sfânt se reia la fluviul Gange din India

Preoții au săvârșit marți (8 februarie), în orașul Varanasi din nordul Indiei, „Ganga Aarti”, ritualul focului sacru hindus de închinare către râul Gange, după o lună de la închiderea pentru cei credincioși din cauza coronavirusului.

O mulțime uriașă de credincioși s-a adunat la „Dasashwamedh Ghat”, situat pe malul râului Gange pentru a asista la „aarti”, unde un grup de preoți au efectuat ritualuri, însoțite de imnuri și clopote, pentru a o liniști pe Zeița Ganga, relatează Reuters.

Gange este unul dintre cele mai venerate râuri din lume. Este venerat de hinduși, care reprezintă aproximativ 80% din cei 1,3 miliarde de locuitori ai Indiei.

Ei o numesc „Ganga Mata”, sau Mama Ganga, și cred că o scufundare în râu absolvă o viață de păcate.

Ritualul focului sacru din Gange are legătură cu Bhagirathi ce este considerat în cultura hindusă ca fiind sursă adevărată


Apă sacră este considerat în India fluviul Gange, iar explicaţia e simplă: acesta se formează la confluenţa dintre râurile Bhagirathi şi Alaknanda, iar Bhagirathi este considerat în cultura hindusă ca fiind sursă adevărată.

În funcţie de sursa citată, lungimea fluviului este de 2.500 km, 2.510 km, 2.525 km sau chiar 2.550 km. La fel se întâmplă şi cu mărimea bazinului său, aşa că se spune că acesta acoperă fie patru ţări, fie 11 state.

Discuţii sunt şi în privinţa debitului şi dacă acesta este calculat împreună cu cel al râurilor Brahmaputra şi Meghna, se ajunge la valori cuprinse între 38.000 metri cubi/secundă şi 42.470 metri cubi/secundă; cu astfel de cifre Gange se situează în top 3 mondial, fiind depăşit doar de Amazon şi Congo.

Dacă fluviul Gange este socotit separat, atunci media debitului este de 16.650 metri cubi/secundă. Un record pe care debitul Gangelui îl stabileşte la 70.000 metri cubi/secundă, înregistrat la Podul Hardinge din Bangladesh, conform tribuna.ro.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă