16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăLifestyleOamenii de știință au descoperit un ecosistem surprinzător de bogat și dens...

Oamenii de știință au descoperit un ecosistem surprinzător de bogat și dens populat, care crește în adâncurile Oceanului Arctic

Oamenii de știință au descoperit un ecosistem surprinzător de bogat și dens populat, care crește în adâncurile Oceanului Arctic, potrivit Euronews.ro.

Au fost descoperite „grădini cu bureți” masive care trăiesc pe vârfurile vulcanilor dispăruți din apropierea Polului Nord în timpul unei expediții pe nava de cercetare avansată POLARSTERN. Aceste creaturi primitive sunt una dintre cele mai elementare forme de viață animală și pot fi găsite în toată lumea, de la recifele tropicale, până în adâncurile Oceanului Arctic.

Folosind o cameră, echipa a surprins imagini cu grădinile cu bureți. După ce au analizat probe în laborator, ei au stabilit că aveau o vârstă medie de 300 de ani.

„Înflorind deasupra munților submarini vulcanici dispăruți de pe creasta Langseth, am găsit grădini masive de bureți, dar nu știam cu ce se hrănesc”, spune Antje Boetius, om de știință șef al expediției.

Cu foarte puțină lumină care pătrunde pe suprafața înghețată, nu prea au ce se hrăni la aceste adâncimi. Echipa sugerează că bureții de mare s-ar putea hrăni cu rămășițele animalelor care au dispărut cu mii de ani în urmă.

„Analiza noastră a arătat că bureții au simbioți microbieni care sunt capabili să folosească materie organică veche”, explică dr. Teresa Morganti, expert în bureți de la Institutul Max Planck pentru Microbiologie Marină din Bremen.

Echipa de cercetare spune că este prima dată când s-au găsit dovezi ale acestor creaturi care mănâncă material fosil vechi.

Un ecosistem unic amenințat de schimbările climatice

Lanțul muntos subacvatic, cunoscut sub numele de Langseth Ridge, unde au fost descoperiți, nu este departe de Polul Nord. Se află sub suprafața unei mări care este permanent acoperită de gheață, ceea ce face dificilă studiul organismelor care trăiesc acolo.

„Acesta este un ecosistem unic. Nu am mai văzut așa ceva până acum”, explică Boetius.

Arctica este, de asemenea, una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice, gheața de mare retrăgându-se într-un ritm alarmant. Descoperirea evidențiază cât de multe mai sunt de învățat despre cele mai adânci părți ale oceanelor noastre, dar și ce riscăm să pierdem din cauza schimbărilor climatice.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă