20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânii se aruncă în brațele Hidroelectrica, în urma facturilor uriașe

Românii se aruncă în brațele Hidroelectrica, în urma facturilor uriașe

Hidroelectrica, proaspăt furnizor de ultimă instanță, pare că a devenit salvarea românilor în scandalul facturilor uriașe. Zilnic, peste 1.000 de români încheie contracte cu această companie de stat.

Dacă modul de recalculare a facturilor ce impune plafonarea și compensarea a dus la o situație disperată atât în rândul clienților cât și al furnizorilor, cineva pare că a câștigat, iar analiștii economici au notat clar că statul este principalul învingător.

Ne amintim că odată ce legea de plafonare și comensare a intrat în vigoare, mulți furnizori mici s-au retras pentru că au invocat pierderi, iar în piață au mai rămas cam un sfert din ei. Noutatea este că Hidrolectrica, companie de stat, a devenit furnizor final și poate lua clienți.

Pentru că în spațiul public, tot mai mulți experți au sfătuit românii să se orienteze către companiile de stat, mulți nu au stat pe gânduri și au trecut la schimbarea furnizorului. Mai exact, oficialii companiei, spun că zilnic, începând de săptămâna trecută, sunt semnate 1.000 de contracte.

Hidroelectrica are, până la finalul lui martie, o ofertă de 0,25 lei/kWh pentru clienții casnici, preț al energiei active, destinată tuturor persoanelor fizice care vor să-schimbe furnizorul actual și să devină clienți ai companiei. Prețul este fix și garantat un an de la semnarea contractului. Este cea mai bună ofertă de pe piață. Compania nu a stabilit încă ce preț va practica începând cu 1 aprilie, dar cu siguranță că nu rămân la prețul actual.

Românii recurg astfel la toate variantele pe care le mai au pentru că din partea autorităților soluțiile întârzie, iar numărul păgubiților este deja de ordinul milioanelor. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, face tot felul de încercări de discuții cu furnizorii, dar lucrurile nu par să se urnească nicicum.

În momentul de față mai sunt aproape jumătate de milion de facturi de rezolvat la energia electrică și aproape 100.000 de gaze. Mulți furnizori au spus că deși au primit schema de calcul, ei au aplicat-o și nu-și explică de unde au provenit aceste erori, în timp ce alții recunosc că-și vor corecta greșelile.

O solicitare recentă pe care a avut și premierul Nicolae Ciucă a fost ca locurile de muncă să fie menținute în tot acest context al scumpirilor la gaze și energie. Încetul cu încetul, multe afaceri din țară ar putea să fie închise ca urmare a faptului ca facturile la utilități sunt exagerat de mari, iar ei nu au de unde să le plătească.

„Am spus clar că în centrul preocupărilor Guvernului sunt cetăţeanul şi menţinerea deschisă a activităţilor economice. Avem nevoie să ne păstrăm locurile de muncă, să funcţioneze întreprinderile mici şi mijlocii şi chiar întreprinderile mari. Pentru toate acestea avem nevoie de o soluţie care să fie înţeleasă şi asumată de Guvern, de către furnizori, distribuitori, producători şi, desigur, mediul de afaceri”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Între timp, rămânem uimiți de faptul că Instituții publice sunt băgate de stat în faliment din cauza facturilor uriașe, nejustificate. De exemplu, reprezentanții Castelului Peleș iau în calcul să restrângă sau chiar să închidă porțile după ce pentru luna ianuarie au primit o factură de 32.000 de euro. Și Teatrul Național București este într-o situație dezastruoasă după ce a primit o factură de peste 200.000 de euro pentru luna decembrie.

Culmea este că după ce se termină perioada plafonării ne așteaptă ce e mai rău, scumpiri de peste 120%, astfel că de la 1 aprilie, românii vor fi și mai speriați de facturile pe care le vor primi.

Soluții în acest moment nu prea sunt! În schimb, vedem o defilare cu moțiunea împotriva ministrului energiei, Virgil Popescu. Să fie oare doar acest ministru responsabil pentru toate scumpirile din ultimele luni? Cu siguranță că am ajuns în punctul în care criza sanitară ne-a împins către o criză economică și statul vrea să mai scoată ceva bani de la populație, doar că victime în tot acest joc sunt alte instituții și companii de stat care să văd nevoite să pună lacătul pe ușă.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

VIDEO. Maria Cârneci, fără perdea. Dezvăluiri emoționante despre relația cu Romulus Petrescu

Prezentă în emisiunea de la Kanal D "40 de întrebări" cu Denise Rifai, Maria Cârneci a vorbit despre relația cu Romulus Petrescu, despre viața...

Emmanuel Macron şi Xi Jinping militează pentru un arministițiu în toate conflictele pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării...

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...
Ultima oră
Pe aceeași temă