Un fost Comandant Suprem Aliat al NATO pentru Europa a declarat miercuri pentru Reuters că recentele desfășurări de trupe anunțate de Statele Unite pentru a consolida aliații est-europeni, atâta vreme cât Rusia înconjoară cu trupele ei Ucraina, au făcut probabil ca ea să fie descurajată efectiv.
Statele Unite vor trimite aproape 3.000 de soldați suplimentari în Polonia și România pentru a proteja Europa de Est de o potențială escaladare a crizei legate de masarea trupelor ruse în apropierea Ucrainei, au declarat miercuri oficialii americani.
Luni, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că 8.500 de militari americani vor fi trimiși pentru a consolida Forța de răspuns a NATO (NRF), care nu a fost încă desfășurată.
„Cred că acest lucru are un impact, pentru că nu uitați, asta este ceea ce domnul Putin încearcă să oprească, o mișcare în zona din față și cred că ceea ce începe să vadă este că acțiunile sale provoacă exact ceea ce vrea el să oprească. ”, a spus generalul Philip Breedlove.
Breedlove, un general pensionar al forțelor aeriene americane, cu patru stele, a servit în calitate de comandant al Comandamentului european al SUA și comandant suprem aliat al NATO în Europa, sub președintele Barack Obama, din mai 2013 până în mai 2016.
Un fost comandant NATO vine cu ipoteza că Rusia a fost descurajată de reacția NATO de a întări flancul estic al Europei de Est
Într-o primă reacție după ce Rusia a cerut retragerea trupelor străine ale Alianţei Nord-Atlantice prezente în Bulgaria şi România, NATO a catalogat această pretenție drept inacceptabilă şi a denunţat ideea sferelor de influenţă în Europa, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției, Oana Lungescu, conform libertatea.ro.
„NATO rămâne vigilentă şi va continua să evalueze necesitatea de a întări flancul estic al Alianţei noastre”, a spus purtătoarea de cuvânt a instituției, Oana Lungescu, într-un comunicat, apoi a precizat că „cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de prima clasă şi clasa a doua, lucru pe care nu îl putem accepta”. NATO „nu va renunţa la capacitatea sa de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv prin prezenţa de trupe pe flancul estic al Alianţei”, a adăugat Oana Lungescu. „Vom răspunde mereu la orice înrăutăţire a mediului nostru de securitate, în special prin întărirea apărării noastre colective”, a încheiat purtătorul de cuvânt al NATO.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!