2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRex Mamaia, pregătit pentru partenerul de ilegalități al lui Mircea Sandu

Rex Mamaia, pregătit pentru partenerul de ilegalități al lui Mircea Sandu

Hotelul Rex din Mamaia este tot mai aproape să fie vândut unei societăți controlate de omul de afaceri Ziv – Asher Tetelman, trimis de judecată de DIICOT, alături de fostul președinte FRF Mircea Sandu pentru ilegalități săvârșite cu o bază sportivă.

Potrivit informațiilor “România liberă”, Carmen Palade (devenită Adamescu, după căsătoria cu omul de afaceri Dan Adamescu) pregătește vânzarea Hotelului Rex din Mamaia, pentru o sumă mult sub prețul pieței, doar 3 milioane de euro, companiei israeline Hagag Development Europe.

Rex Mamaia
Hotelul Rex din Mamaia, abandonat. / Constanța / 23 ianuarie 2022 / Foto România liberă / Laurențiu Mușoiu

Hotelul ar urma să ajungă la o societatea comercială înființată recent, Hagag Rex Mamaia SRL, controlată de omul de afaceri Ziv – Asher Tetelman.

Acesta din urmă a fost trimis în judecată de DIICOT pentru ilegalități, legate de baza sportivă din Buftea, săvârșite alături de Mircea Sandu, fostul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF).

După cum a arătat deja “România liberă”, Tetelman este reprezentantul societății Hagag Rex Mamaia, cu sediul în Capitală, pe Calea Victoriei.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), HAGAG REX MAMAIA are 100% capital privat străin.

Activitatea principală a societății este “dezvoltare (promovare) imobiliară”.

De asemenea, HAGAG REX MAMAIA SRL mai este înregistrată cu următoarele activități secundare:

  • Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii;
  • Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate;
  • Administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract;
  • Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

HAGAG REX MAMAIA figurează cu doi asociați, Shahar Machat și Ziv-AsherTetelman, acesta din urmă, fiind persoana împuternicită a societății comerciale.

Rex Mamaia
Ziv – Asher Tetelman a avut o relația cu Raluca Sandu.

Dosarul DIICOT

Anchetatorii acuză producerea unui prejudiciu de aproximativ patru milioane de lei, în dosarul bazei sportive din Buftea.

Informațiile obținute de reporterii “România liberă” arată că în dosarul menționat apare și numele companiei israeliene Hagag Development Europe.

Potrivit datelor preluate de mass-media din rechizitoriu, ”partenerul” de dosar al lui Mircea Sandu, omul de afaceri Ziv – Asher Tetelman ar fi intrat pe fir și ar fi aflat de planurile de ridicare a bazei prin prisma relației avute cu fiica fostului șef FRF, Raluca Sandu.

”Astfel, prin prisma legăturii personale cu fiica inculpatului S.M. , inculpatul T.Z.A. a aflat că la nivelul Federației urmează a se face demersuri în vederea obținerii unei finanțări din partea Federației Internaționale de Fotbal Asociație (FIFA) respectiv al Uniunii Europene de Fotbal Asociație (UEFA) în cadru programul „HatTrick”, care prevedea construirea unei baza sportive la Buftea, jud. Ilfov. (…) Acesta (nns. T.Z.A. ), aflându-se în relații de prietenie cu * , fiica inculpatului S.M. (la momentul respectiv președintele Federației Române de Fotbal), a întrevăzut posibilitatea de a obține sume de bani semnificative prin însușirea acestora din patrimoniul Federației”, notează procurorii în rechizitoriul citat de mainnews.ro.

Tetelman ar fi procedat în așa fel, încât licitația să fie câștigată de o anumită firmă.

”Inculpatul T.Z.A. , a făcut demersuri ca licitația să fie câștigată de către SC * SA care era o filiala a firmei * din Israel. În acest scop, pentru a simula competiția, a luat legătura cu martorul * , director la SC * SRL, căruia i-a solicitat să depună în numele societății o ofertă de preț. Fiind audiat cu privire la acest aspect, martorul * a arătat că „[…] în ceea ce priveşte participarea la licitaţie, nu îmi amintesc cu exactitate persoana putând să fie vorba despre P.B.G. sau Teleman Ziv Asher, unul dintre aceştia mi-a solicitat să depun în numele societăţii * SRL o ofertă de preţ […] ”, se mai arată în rechizitoriu.

Rex Mamaia
Mircea Sandu la DNA, marți, 20 iunie 2017. Inquam Photos / Alexandru Busca

Licitație de formă

Procurorii susțin că unul dintre martori a sesizat că licitația era, mai degrabă, una de formă.

”Caracterul vădit formal al licitației a fost sesizat și de către martorul * , administrator şi asociat unic la SC * SRL judeţul Giurgiu, societate participantă la licitație, care a făcut precizarea că licitația „[…] a fost… una atipică, deoarece nu erau prevăzute termene suficient de lungi pentru întocmirea documentaţiei şi eventuala contestare a celor stabilite de către Comisia de evaluare a ofertelor […] precum și că „s-a derulat în mare grabă”, potrivit documentului.

Anchetatorii au vrut să o audieze pe soția lui Tetelman Ziv- Asher, însă aceasta a refuzat.

”Deoarece prezenta relevanță în cauză, s-a solicitat numitei * să dea declarație în calitate de martor, în legătură cu aspectele arătate de către noi anterior, care însă s-a prevalat de calitatea de soție a inculpatului T.Z.A. , astfel că nu a depus mărturie”, mai arată anchetatorii.

“România liberă” a solicitat Hagag Development Europe un punct de vedere legat de achziționarea Rex Mamaia, dar compania israeliană nu a dorit să ofere detalii.

Reamintim că Rex Mamaia este parte inculpată, ca persoană juridică, alături de Carmen Palade, într-un dosar privind devalizarea Magazinului Unirea din București.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Consumul de antibiotice în UE a crescut cu 1% între 2019 şi 2023

Italia ocupă locul întâi în Europa în privința deceselor cauzate de infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice, raportând aproximativ 12.000 de decese din cele...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Operațiunea Școala: 50 de percheziții în dosare de trafic de droguri în mediul școlar din Iași, București și alte orașe

Procurorii au identificat 40 de făptuitori, majoritatea elevi și studenți din județul Iași. Cel mai tânăr consumator are 13 ani Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri...
Ultima oră
Pe aceeași temă