2.5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalAnaliză: Prețul petrolului ar putea scădea, în timp, la 50 de dolari

Analiză: Prețul petrolului ar putea scădea, în timp, la 50 de dolari

În contextul scumpirii carburanților de la zi la zi, în special în țara noastră, analiștii vin cu vești bune pe termen lung. Prețul petrolului ar putea ajunge la jumătate cât este în prezent.

Analistul Bogdan Maioreanu estimează reducerea prețului barilului

Companiile petroliere s-ar putea confrunta cu pierderi de 500 de miliarde de dolari din cauza activelor care nu-și vor putea trăi întreaga viață productivă. Un nou raport al think-tank-ului în domeniul mediului, Carbon Tracker, publicat la sfârșitul săptămânii trecute, avertizează că actualele prețuri ridicate ale petrolului ar putea tenta companiile de petrol și gaze să ia decizii de investiții pe termen lung care ar putea costa scump acționarii. Companiile care își bazează deciziile pe creșterile de prețuri pe termen scurt riscă să facă investiții excesive.

Conform acestui raționament, think tank-ul estimează că prețurile petrolului vor reveni la 30-50 dolari pe baril pe termen lung, de la aproximativ 90 de dolari în prezent. Cu toate acestea, pe termen scurt, ne confruntăm cu multe incertitudini, unele dintre ele provenind din creșterea cererii de gaze naturale, petrol, combustibili și electricitate, care determină creșterea prețurilor. Un alt element este creat de tensiunile geopolitice.

Impactul tensiunilor din Ucraina

Sancțiunile sau un război în Ucraina au potențialul de a crea o creștere a prețurilor la gaze și petrol din mai multe motive. Ipotetic, UE poate refuza gazul rusesc sau Rusia poate opri livrările de gaze naturale către Ucraina și Europa. Există, de asemenea, posibilitatea ca, deși Rusia decide să nu oprească livrările de gaze către Europa, un război să avarieze unele dintre conductele de gaz, notează analistul eToro Bogdan Maioreanu.

UE cumpără aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia. În prezent, aceasta încearcă să diminueze dependența de Rusia, căutând gaze în Azerbaidjan și Qatar. De asemenea, Europa dorește să crească importurile de gaz natural lichefiat – GNL – din SUA. Cu toate acestea, exportatorii americani de GNL, care sunt deja aproape de capacitate, au declarat oficialilor că trimit deja cât de multe transporturi pot către Europa fără a încălca acordurile de aprovizionare pe termen lung ale altor clienți.

În ciuda perspectivelor pe termen scurt de creștere a prețurilor la petrol și gaze, Carbon Tracker avertizează în legătură cu posibilitatea ca, in viitor, combustibilii fosili să fie înlocuiți cu variante mai ecologice.

Explicații ale scăderii prețului în timp

Creșterea cererii pe termen scurt ar face ca ulterior să fie necesare reduceri și mai mari pentru a menține în viață obiectivele Acordului de la Paris. Este probabil ca politicile legate de climă să devină mai puternice în urma COP26, în timp ce adoptarea rapidă a vehiculelor electrice va slăbi potențial și mai mult cererea. Acest lucru va crea condițiile pentru o scădere a prețurilor petrolului.   

Teoria activelor eșuate  – care nu își trăiesc viața productivă – nu este nouă. În 2011, a fost avansată o teză care sugera că doar o mică parte din rezervele de combustibili fosili ale producătorilor de energie cotați la bursă pot fi exploatate dacă se dorește evitarea unor niveluri periculoase de încălzire globală.

Implicațiile acestei teze înseamnă că o mare parte din rezervele de combustibili fosili ar putea fi destinate să devină „carbon incombustibil” sau active irecuperabile / eșuate.

Un studiu al Universității Oxford arată că întârzierea acțiunilor privind măsurile climatice poate genera pentru companiile europene pierderi ale fluxurilor de numerar din activele irecuperabile estimate la 114 miliarde de euro, dacă societățile energetice vor înceta să mai folosească centralele electrice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Un avion de marfă DHL s-a prăbușit în apropierea aeroportului Vilnius din Lituania: un mort și trei răniți

Un avion cargo Boeing 737-400 operat de Swiftair pentru DHL s-a prăbușit luni dimineața în apropierea Aeroportului Vilnius din Lituania, provocând moartea unui membru...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Denis Ciobotariu, dorit de Dinamo și Rapid! Sepsi negociază prelungirea contractului

Fundașul Denis Ciobotariu, aflat în centrul unei lupte pentru transfer între Dinamo și Rapid, își continuă negocierile cu Sepsi pentru prelungirea contractului. Denis Ciobotariu, fundașul...
Ultima oră
Pe aceeași temă