12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcrainenii pro-ruși din „linia întâi”, cuprinși de anxietate, pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina

Ucrainenii pro-ruși din „linia întâi”, cuprinși de anxietate, pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina

Ucrainenii, în speță civilii și luptătorii separatiști pro-ruși, din regiunea Luhansk din estul Ucrainei au spus că se tem de ceea ce ar putea urma, deoarece Rusia a adunat peste 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, relatează Ilan Rubens, conform Reuters.
În timp ce Rusia a adunat marți peste 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina, civilii și luptătorii separatiști pro-ruși din regiunea Lugansk din Ucraina au spus că se tem de ce ar putea avea în față.
O consolidare a armatei ruse lângă Ucraina și tirul retoricii amenințătoare au zguduit Occidentul în ultimele săptămâni, stârnind temeri că Moscova ar putea folosi forța militară pentru a opri Ucraina să se apropie de Occident și de NATO.

Ucrainenii pro-ruși, afectați de tensiunile între Rusia și Ucraina, se așteaptă la ce e mai rău în prima linie a conflictului


Rostislav, angajat al Ministerului pentru Situații de Urgență și rezident la Lugansk, care nu și-a dat numele de familie, descrie care este traiul în prima linie.
“Trăim atât de rău! Nu există apă. Datorită militarilor, mi-au dat niște lemne. Vezi cum trăim aici? // Acum ești în prima linie. Nimeni nu știe ce se întâmplă noaptea. Dacă vor, ne zdrobesc și atât. Unde să mergem? Locuim aici. Ne-am născut aici.”
Alexander, fost bucătar devenit luptător separatist, a sperat că generațiile viitoare din Luhansk nu vor experimenta conflicte.
“În primul rând, pentru mine înseamnă că oamenii vor răsufla ușurați și vor duce o viață normală la fel ca copiii lor. Sunt tânăr. Nu vreau ca studenții care învață acum să-mi ia locul. Înțeleg ce înseamnă asta (războiul) și nu vreau ca oamenii să-l vadă.”
Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, va cere conducerii țării să livreze provizii militare nespecificate în cele două regiuni separatiste pro-Moscova din estul Ucrainei, a declarat miercuri (26 ianuarie) parlamentarul Vladimir Vasilyev.
Declarația a venit pe fondul tensiunilor globale legate de acumularea de trupe rusești în apropierea fostului său vecin sovietic.
Vasilyev a spus că această mișcare este necesară pentru a asigura siguranța rușilor care trăiesc în acele regiuni.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au scăzut în luna aprilie

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ cu...

Dan Podaru și-a depus oficial candidatura pentru Primăria Sectorului 1

Dan Podaru, fost consilier local PNL, a anunţat, joi, că şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al Sectorului 1 din partea Partidului Ecologist...
Ultima oră
Pe aceeași temă