1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiCorneliu Bibi Ionescu a murit. Fondatorul trupei Sfinx avea 74 de ani

Corneliu Bibi Ionescu a murit. Fondatorul trupei Sfinx avea 74 de ani

Corneliu „Bibi” Ionescu a murit sâmbătă, 22 ianuarie la 74 de ani. A fost membru fondator şi basistul trupei Sfinx.

„Am aflat astăzi vestea tristă că ne-a părăsit Corneliu „Bibi” Ionescu”, scrie andreipartos.ro.

Artsitul s-a născut în 1945 și a fost membrul fondator şi basistul trupei Sfinx. El a cântat fără întrerupere din 1962 până în 1994, când, după mai multe schimbări de componenţă şi de stil, trupa s-a desfiinţat, mai scrie sursa citată.

„Povestea formaţiei SFINX începe cu trei liceeni: Corneliu Bibi Ionescu, Octav Zemlicka şi Cristian Valica, care se întâlneau într-o cofetărie din apropierea Pieţei Romane, pentru a discuta despre muzica ascultată pe la posturile de radio străine şi au ajuns la concluzia că ar putea şi ei să cânte într-o trupă. Până prin anul 1967 nu se întâmplă nimic spectaculos. Joia, sâmbăta şi duminica cântau în casele de cultură sau la seratele studenţeşti, iar în sezonul estival erau angajaţi pe litoral cântând mai întâi la Mamaia, iar apoi la Eforie Nord.

De aici începe SFINX…”, scrie pe Facebook Manea Mihai-Croco.

Cine a fost Corneliu Bibi Ionescu

Corneliu Bibi Ionescu s-a născut la 2 martie 1945. El a fost fondatorul și basistul trupei de rock Sfinx și singurul membru care nu a părăsit formația până la destrămarea ei, la începutul anilor nouăzeci. Artistul a cântat fără întrerupere din 1962, când a fost înființată trupa Sfinx, până în 1994. După desființarea trupei, acesta a intrat în domeniul afacerilor. El devenise președintele unei firme care se ocupă cu sisteme de  sunet, video și lumină pentru concerte: Sfinx Pro.

Istoria trupei Sfinx

Sfinx a fost o formație de muzică rock din România. În cei 32 de ani de activitate, în alcătuirea formației s-au perindat cel puțin 27 de membri. Stilul muzical abordat de formație nu a fost unul omogen, formația schimbându-și stilul în pas cu vremurile și cu muzicienii existenți la un moment dat.

Sfinx a luat naștere la București, în 1962, printre primii membri fiind Octav Zemlička, Corneliu „Bibi” Ionescu și Cristian Valica. Formația cânta la case de cultură, la serate studențești, iar vara pe litoral. Unul din membri fondatori, Octav Zemlička, a plecat după câțiva ani la orchestra Electrecord. 

De-a lungul timpului, vor trece pe la formație o serie de muzicieni, unii dintre ei, de exemplu Dan Andrei Aldea și Sorin Chifiriuc, fiind considerați lideri neoficiali ai formației.

Formația s-a destrămat în 1994, fiind divizată în două proiecte: Sfinx Pro (condus de Corneliu „Bibi” Ionescu) și Sfinx Experience (al lui Mișu Cernea). Sfinx Pro a eșuat în plan muzical, motiv pentru care Ionescu a folosit titulatura pentru compania de echipamente de scenă pe care o dezvoltă începând din aceeași perioadă; în câțiva ani, numele de Sfinx Pro va fi schimbat în Stage Expert. 

Sfinx Experience, în schimb, va desemna atât o nouă formație (plecând de la trioul Mișu Cernea–Crina Mardare–Zoia Alecu), cât și o companie de echipamente de scenă, solicitată îndeosebi pentru concerte susținute peste hotare.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...

Cât vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare

Autoritățile accelerează pregătirile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, stabilind indemnizațiile pentru membrii secțiilor de votare. Membrii secțiilor de votare vor câștiga între 240 și...

Emisiile de CO2 asociate AI ar putea crește de peste 10 ori până în 2030 fără inovații energetice și tehnologice

Adoptarea pe scară largă a hardware-ului pentru Inteligență Artificială (AI) în centrele de date, fără implementarea unor soluții inovatoare în domeniul energetic și tehnologic,...
Ultima oră
Pe aceeași temă