5.9 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăCoronavirusOboseala pandemică – Ce este și cum se comportă ?

Oboseala pandemică – Ce este și cum se comportă ?

În acest punct al pandemiei, oamenii s-au săturat să fie închiși din cauza restricțiilor. De asemenea, s-au săturat să poarte măști, să se distanțeze fizic, să fie departe de familie și prieteni și sunt din ce în ce mai sătui de „noua rutină normală”. Oamenii se confruntă cu un tip de burnout pe care experții îl numesc oboseală cauzată de COVID-19 sau oboseala pandemică, care poate duce la un comportament neglijent și la o creștere bruscă a cazurilor, notează Ama-Assn.

Cum poți depăși oboseala pandemică ?

Doi membri AMA, Carl Lambert, MD, profesor asistent de medicină de familie și director al Programului de Conducere în Medicina de Familie la Rush University Medical Center din Chicago și Anna Yap, MD, rezident în al treilea an în programul de medicină de urgență UCLA-Ronald Reagan/Olive View, au discutat despre modul în care medicii pot ajuta pacienții să depășească oboseala cauzată de COVID-19 și să rămână în siguranță.

Recunoașteți semnele oboselii cauzate de COVID

Un aspect des întâlnit este „a fi excesiv de obosit în ciuda odihnei adecvate. Chiar muncești opt ore în continuare, ai impresia că ziua este mult mai lungă și că muncești mai mult”, a spus dr. Lambert. În plus, „dacă te-ai mai și izolat față de cei dragi, colegi de muncă și oameni cu care aveai legături, epuizarea și oboseala te pot trimite în așa-zisa oboseală pandemică.

Mergeți la psiholog

„Sănătatea mintală a suferit și este afectată parțial de acea pierdere a conexiunii sociale”, a spus dr. Yap. „Acesta este un lucru complet normal, așa că dacă trebuie să căutați resurse de îngrijire a sănătății mintale. Poți merge la psiholog liniștit.”

„Nu vreau ca pacienții să se simtă prosti. Este un fenomen foarte comun”, a spus dr. Lambert. „Psihologii vor să își dea seama cum gândești și să te ajute să rămâi puternic și rezistent și să nu faci compromisuri negative pentru tine sau pentru oamenii din jurul tău.”

Găsiți modalități de a păstra legătura cu o comunitate

Este important să „găsești modalități de a rămâne conectat”, a spus dr. Yap. “Eu mă joc jocuri pe calculator,” continuă aceasta.

„Suntem pe vocali pe chat, vorbim unul cu celălalt în timp ce ne jucăm, așa că am încă acel sentiment de comunitate”, a adăugat ea. „Este important să găsești o modalitate de a stabili în continuare o comunitate cu cineva sau cu unii oameni într-un mod adaptat zilelor noastre.”

Creați un program

„Oboseala pandemică te face să te simți ca un câine care doar înoată într-o piscină, fără să știe cu adevărat încotro merge”, a spus dr. Yap. „Când pierzi rutina, pierzi mult din elanul tău.”

„Ca oameni, ne place să avem ceva spre care ne îndreptăm, dar când nici măcar nu știm când este punctul final al acelui ceva, cum ne putem îndrepta către el?” a spus ea, adăugând că o modalitate este să te schimbi din pijama în haine sau să te muți din dormitor în sufragerie pentru a „a te ajuta să simți că ai un fel de schimbare pe care o experimentezi pe parcursul zilei”.

Stabiliți limite pentru rețelele sociale

Pacienții ar trebui, de asemenea, „să fie atenți cu rețelele sociale”, a spus dr. Lambert.

„Fii atent la cât stai pe rețelele de socializare și apoi accesează surse care, din nou, îți vor oferi speranță”, a spus el. „Asta ar putea fi limitarea, să ai grijă ce pagini citești sau pur și simplu să ai pe cineva față de care ești responsabil în măsura în care consumi.”

Urmați măsurile autorităților

Deși există vaccinuri împotriva COVID-19, acestea sunt eficiente în proporție de 94% și 95%, ceea ce înseamnă că există 5% șanse de infectare. De asemenea, nu este clar dacă vaccinarea previne transmiterea. Acesta este motivul pentru care purtarea unei măști rămâne prioritară.

„Vrem ca acest lucru să se încheie și știm că cel mai bun mod de a face asta este să o facem într-un mod sigur și măsurat”, a spus dr. Lambert. „Asta vine cu o educație adecvată și doar cu respectarea științei.”

„Chiar dacă ați făcut vaccinul, există totuși acea fereastră în care sunteți susceptibil să vă infectați cu COVID-19. Până când toată lumea nu se vaccinează, probabil că va trebuie să purtăm mască în continuare”, a spus dr. Yap.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Gretchen Walsh stabilește 11 recorduri mondiale la Mondialele în bazin scurt. România, fără calificări în finale

Campionatele Mondiale de înot în bazin scurt (25 metri) de la Budapesta, desfășurate între 10 și 15 decembrie, au fost marcate de un număr...

Radu Drăgușin, integralist în victoria zdrobitoare obținută de Tottenham. Nota primită de fundașul român

Tottenham a învins categoric pe Southampton, cu scorul de 5-0, într-un meci disputat duminică după-amiază, în cadrul etapei a 16-a din Premier League. Fundașul...

Investiții în stațiunile balneare și balneoclimatice, în valoare de peste 7,8 milioane lei

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a semnat 12 contracte de finanțare pe o Schemă de ajutor de minimis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT)...
Ultima oră
Pe aceeași temă