Doza booster se va face la patru luni, nu la șase luni, cum era inițial recomandat. Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România. Iată când intră în vigoare recomandarea, cine ar trebui să se vaccineze și cu ce ser.
Valeriu Gheorghiță, despre doza booster la 4 luni
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat într-o conferință de presă că toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza booster. „De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare”, a declarat el.
Valeriu Gheorghiță a mai spus că din punct de vedere al efectului imunologic, prin administrarea mai devreme de patru luni „se pierde efectul de booster real” al dozei de vaccin asupra răspunsului imun.
Doza booster la 4 luni. Cine trebuie să facă doza a treia de vaccin anti Covid
Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie, a mai precizat medicul militar. „Practic, de luni, toate persoanele care au minim patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici toate persoanele de peste 12 ani”, a spus el. Medicul militar le-a recomandat persoanelor vulnerabile şi celor cu afecţiuni cronice să efectueze această doză de booster, deoarece datele indică „o protecţie suplimentară faţă de formele grave care necesită spitalizare şi faţă de riscul de deces”.
Cu ce vaccin facem doza booster
Valeriu Gheorghiţă a menţionat că persoanele care la prima schemă de vaccinare au primit un vaccin pe bază de ARN mesager vor putea opta doar pentru un vaccin similar. De asemenea, cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor putea opta pentru unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager. „Singura diferenţă este la persoanele care au primit o doză de vaccin Johnson & Johnson, care pot opta la booster, la cerere, pentru a efectua acelaşi tip de vaccin, adică Johnson. Recomandarea noastră fermă este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la booster (…) pentru că efectul imunogen este superior”, a explicat el.
Urmărește România Liberă și pe pagina de Facebook